„Chceme ukázat, co se na Mostecku v té době dělo. Výstava je hlavně o lidech,“ řekl kurátor sbírky Edvard D. Beneš, spolutvůrce expozice. Tehdejší život zachycují fotografie, dokumenty, nálezy z bitev, modely bojové techniky a zmapované lidské osudy. Výzkum ještě neskončil. Veřejnost může pomoci zaplnit bílá místa.

Malý muzejní sál je otevřen v úterý a ve čtvrtek od 10 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin a v neděli od 13 do 16 hodin. V ostatní dny je možné přijít pod telefonické domluvě, předem se objednávají větší skupiny. Vstupné je 20 korun dospělí a 10 korun dospělí a děti. V expozici jsou i toalety.

Malé muzeum vzniklo obnovou a rozšířením málo navštěvované původní expozice. Památník se otevřel již v roce 1998, ale od počátku se potýkal s vlhkostí od spodní vody. Kdysi byly i spory o budovu, její budoucnost a využití. Na obnově a rozšíření expozice se podíleli badatelé ze Severočeského leteckého archivu Most, Edvard D. Beneš, Karel Novák, historička Marie Hladká, město Most jako vlastník objektu a sponzoři.

MUZEA A EXPOZICE NA MOSTECKU

Oblastní muzeum v Mostě

Podkrušnohorské technické muzeum

Novoveské muzeum hraček

Expozice starého Mostu

Válečné muzeum Sudety v Mostě

Dílna magistra E. Kelleyho na Hněvíně

Krušnohorské muzeum na Lesné

Expozice na zámcích Jezeří, Korozluky

a v přestěhovaném kostele v Mostě

Expozice v Mezinárodním památníku obětem 2. světové války v objektu bývalého krematoria v Mostě