Hlavním hrdinou skutečného příběhu z roku 1945 byl tehdejší starosta Souše, horlivý nacista Camillo Lischke.

Začínalo jaro, stále ještě zuřila II. světová válka a i když německá armáda prohrávala na všech frontách, nikdo nebyl schopen říct, kdy přesně válka skončí. Němci stále plánovali, jako by se nic nedělo, továrny podporující válečnou a vojenskou mašinérii stále vyráběly. Válka prakticky skončila až poté, co Hitler spáchal sebevraždu a byla podepsána bezpodmínečná kapitulace Německa.

Jak se to stalo

Byl první duben a to je den aprílových žertů. O jeden takový se pokusil přesvědčený nacista a v té době starosta Souše Camillo Lischke. Jeho nápad prověřit bdělost a ostražitost svých soukmenovců se mu ovšem stal osudný.

Camillo Lischke se narodil 24. května 1888 v nedalekém Oseku, v tehdejším okrese Duchcov, jako Camilus Lischka. Otec Jan Lischka, matka Karla, rozená Müller. Camilus Lischka byl od 3. 1. 1932 příslušný do Souše u Mostu. Podle vojenské knihy záložníků z let 1922 1949 prodělal vojenskou službu u pěšího pluku č. 46 v Chomutově. Jako rodný jazyk uváděl němčinu. V době obsazení pohraničí a záboru Mostecka v říjnu 1938, které tehdejšímu Československu nařizovala Mnichovská dohoda, byl vojínem v záloze a již členem Sudetendeutsche Partei. V té době se mu také jméno Lischka zdálo být moc česky znějící, a tak si jej nechal změnit na němčině přívětivější Lischke. Jako horlivý vykonavatel hitlerovské moci terorizoval Čechy, kteří zůstali v Souši, aby se nakonec stal starostou.

Jako starosta obce se na podzim 1944 stal velitelem Volksturmu, tedy jakési domobrany složené hlavně z bývalých záložníků, kteří nemuseli narukovat do německé armády.

Prvního dubna 1945 se Lischke rozhodl udělat si nejen ze svých soukmenovců ve Volksturmu legraci, ale také prověřit jejich bdělost. Převlékl se za partyzána, červený šátkem si zakryl část tváře, aby jej hned nepoznali, a vyzbrojen dvěma pistolemi vrazil do někdejší české knihovny, nově Parteihaus č. p. 65, kde měl soušský Volksturm základnu. Rozrazil dveře a zakřičel: Ruce vzhůru! Všechny vás tady postřílím! Načež všichni dali ruce nahoru, až na jednoho. Ten v nepozorovaném okamžiku zvedl pušku a vystřelil. Partyzán se skácel k zemi. Až když jej odmaskovali, zjistili, že zastřeleným je nejen jejich velitel, ale i starosta. Pohřeb se konal 7. dubna 1945 na hřbitově v Mostě. Podle úředního záznamu byl příčinou úmrtí průstřel krku.

Případ jsme kdysi zveřejnili v Kulturním kalendáři, příloze Deníku Mostecka. V pozdějších letech se nám podařilo k případu získat další nové informace, a tak jsme se rozhodli, že jej v roce, kdy si připomínáme 70 let od konce II. světové války, zopakujeme a doplníme.