Velikonoční svátky jsou z pohledu bezpečnosti na silnicích rizikovým obdobím.

„Lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti. Mnohdy navíc jde o sváteční řidiče nebo o ty, kteří přes zimu nejezdí a po dlouhé době pak usednout za volant. V tomto období s ohledem na teplejší počasí vyrážejí také první motorkáři, a ani ti proto nezůstanou stranou zájmu policistů,“ podotýká ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Jak doplňuje motorkář Martin, silnice jsou studené, vlhké a na mnoha místech plné štěrku. Vyšší dohled policistů tedy osobně vítá. „Mezi motorkáři je dost mladých janků, kteří se nebojí rozpálit svůj stroj na rovném úseku i na 180 km/h. Tohle nemá se zodpovědností k sobě a své rodině vůbec nic společného a osobně se nad tím musím pousmát,“ popisuje Martin.

Velikonoce jsou tradičně spojené také s alkoholem za volantem. „Policisté se v minulých letech přesvědčili, že někteří koledníci usedají za volant pod vlivem alkoholu nebo drog, a tím ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu,“ zmiňuje Hyšplerová.

Velikonoce v ústecké zoo.
Zoovláček vyjíždí již na Velký pátek. Ústecká zoo přechází na letní sezonu

Motorkář Martin má v otázce alkoholu jasno. „V životě jsem si nesedl za volant ani s decinkou piva. V minulosti jsem měl nehodu, při níž mi vběhlo dítě pod kola. Přestože to nebyla má vina, od té doby vím, že v autě nebo na motorce musí být člověk odpočatý, pozorný a samozřejmě střízlivý,“ říká zkušený jezdec.

To potvrzuje i dopravní expert BESIPu Jan Pechout. Podle jeho slov patří Velikonoce z hlediska dopravy k nejrizikovějším svátkům za celý rok. „Poprvé vyjedou motorkáři a cyklisté. Nepospíchat, nenechat se vytočit, nebýt nervózní a pochopitelně dodržovat dopravní předpisy a nepodceňovat zbytkový alkohol. Raději se pořádně vyspat a jet až další den,“ podotýká Pechout.

Loňské Velikonoce byly na silnicích v Ústeckém kraji tragické, na účet si připsaly celkem 85 nehod. „V pátek došlo ke 20 nehodám, v sobotu k 31, v neděli k 15 a v pondělí k 19 nehodám. Zemřeli dva lidé, jeden v pátek na Chomutovsku a jeden v sobotu na Lounsku. Těžce zraněný byl jeden člověk a lehké zranění utrpělo 20 osob,“ připomíná Hyšplerová.

GDPR. Ilustrační foto.
Strašák jménem GDPR: Nařízení má ochránit osobní údaje, školy se ale bojí šikany

Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy, a to ve 31 případě. „Ve 13 případech byla příčinou nepřiměřená rychlost a v šesti případech nedání přednosti v jízdě. Nesprávné předjíždění nebylo příčinou ani jedné nehody. Pod vlivem alkoholu bylo sedm účastníků dopravních nehod,“ doplňuje Veronika Hyšplerová.

Kromě pirátů silnic se letos policisté zaměří také na pořádek ve městech. V ulicích větších měst tak mohou obyvatelé potkávat i policisty s dlouhými zbraněmi, stejně jako tomu bylo během vánočního období. „Chystané adekvátní bezpečnostní opatření odpovídá už dva roky vyhlášenému prvnímu stupni ohrožení terorismem, tedy stupni zvýšené bdělosti,“ informuje Hyšplerová.

Policejní prezident Tomáš Tuhý pak doplňuje, že momentálně nemá policie informace o tom, že by České republice hrozilo nějaké konkrétní bezpečnostní riziko. „Rozhodně ale nechceme situaci z pohledu bezpečnosti nijak podcenit. Nastavená opatření jsou reakcí na teroristické útoky, které se stále častěji odehrávají v Evropě,“ uzavírá Tuhý.

Ilustrační fotografie.
Čeští senioři jsou online. Na internetu jich už surfuje třetina