Ledovka se začne vytvářet hodinu před půlnocí, nebezpečí trvá do čtvrteční deváté hodiny ráno. Výstraha platí pro Prahu, Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj, pro západní okresy Středočeského kraje a pro Českolipsko v Libereckém kraji.

„Během noci na čtvrtek a ve čtvrtek ráno očekáváme postupně v západní polovině Čech na většině území déšť nebo déšť se sněhem, místy i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Srážky budou od západu přecházet většinou ve sněhové,“ uvedli meteorologové.

Silný vítr předvídali v Moravskoslezském a v severní části Olomouckého kraje už v úterý, ve středu rozšířili výstrahu i pro Zlínský kraj.

Během středy bude zesilovat vítr ve východní polovině republiky. Odpoledne, večer a v noci na čtvrtek bude mít v nárazech rychlost kolem 70 kilometrů v hodině, v Jeseníkách a Beskydech až 110 kilometrů za hodinu. Ve čtvrtek k ránu má vítr slábnout.

Kvůli ledovce musejí být opatrní řidiči i chodci, kvůli větru mají lidé zabezpečit venku stojící vánoční stromy či volně uložené předměty. Návštěvníci hor by měli omezit túry, nevydávat se do hřebenových partií a respektovat pokyny Horské služby.

Neznámý vandal skácel v noci z úterý na středu vánoční strom ve Velkém Březně.
FOTO: Nebyl to bobr, ale blbec. Velké Březno přišlo o vánoční strom