Počet prvňáků tak zřejmě podruhé za sebou klesne. Zápisy potrvají do konce dubna, přesný termín určují ředitelé jednotlivých škol.

K zápisu musí letos přijít všechny děti narozené od 1. září 2011 do 31. srpna 2012. Ve výjimečných případech mohou rodiče zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Ministerstvo jich očekává asi 700. Zhruba 23 200 dětí se k zápisu chystá znovu, protože loni dostaly odklad.

Zápisy do prvních tříd. Ilustrační foto.
Litvínov i Most zveřejnily termín zápisu dětí do prvních tříd

Rodiče dětí, které chtějí požádat o odsunutí školní docházky o rok, musí k žádosti předložit posudek z pedagogicko-psychologické poradny a potvrzení od lékaře či psychologa. Měli by to stihnout už v době zápisu, nechat vyšetřit dítě v poradně ale mohou až do konce května. V takovém případě by u zápisu měli alespoň říct, že o odkladu uvažují.

Zápisy se letos konají v dubnu druhým rokem. Dříve byly vždy od poloviny ledna do poloviny února. Od posunutí na pozdější termín si ministerstvo slibovalo úbytek žádostí o odklad, loni jich ale naopak mírně přibylo. Jejich podíl se pohybuje každoročně kolem pětiny.

V září by do škol podle odhadů resortu mohlo nastoupit kolem 108 200 dětí. Počet prvňáků by tak meziročně mohl poklesnout o zhruba 3500.

Ilustrační foto
Češi se arabských zemí nebojí, ukazují plány na letošní letní dovolenou