Radnice v Mostě uvažuje o tom, že ve městě vyhlásí lokality, kde nebude možnost přiznávat doplatek příspěvku na bydlení. Jednalo by se o oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. V sousedních Obrnicích v tomto směru už mají jasno. Problémoví nájemníci doplatky na bydlení nedostanou. Obec s necelými 2 500 obyvateli novely zákona o hmotné nouzi využije.

„Hledáme možnosti, jak ochránit slušné obyvatele města před kumulováním sociálně nepřizpůsobivých na určitých místech ve městě. Nejkritičtější místa už jsme vytipovali,“ říká k chystanému kroku v Mostě náměstkyně primátora Markéta Stará. Radnice podle ní vychází z vlastních poznatků, které získala při takzvaném mapování v některých částech města.

Stará poukázala na to, že opatření by se týkalo takzvaných Stovek, tedy bloků 89 až 100, některých bloků a čísel popisných v ulicích M. G. Dobnera, K. H. Borovského, Javorové, U Věžových domů a ve vytipovaných blocích v takzvaných Sedmistovkách. Proti opatření mohou podat námitky pouze vlastníci nemovitostí nacházející se v oblasti uvedené v návrhu opatření. 

Problémové lokality v Obrnicích na Mostecku.
Obrnice bojují proti problémovým najemníkům. Nevyplatí jim doplatky na bydlení

Bude-li pro uvedené části města opatření vydáno, musí úřad práce, který je orgánem pomoci v hmotné nouzi, prověřit, zda žadatel o dávku na bydlení neužívá byt nacházející se právě v oblasti, pro níž bylo opatření vydáno. Pokud ano a pokud žadateli vzniklo vlastnické právo nebo právo na užívání bytu až po vydání opatření, pak dávku na bydlení nedostane. „Snažíme se využít všech zákonných možností, jak regulovat sociálně nežádoucí jevy a jak ochránit slušné obyvatele,“ zdůvodňuje záměr města náměstkyně Stará.

Radní pověřili primátora, aby ve spolupráci s Policií ČR, s Městskou policií Most a místním pracovištěm úřadu práce připravili podklady, na jejichž základě bude vypracována žádost pro vydání opatření.

V sousedních Obrnicích už na svém posledním jednání radní obce rozhodli, že doplatek na bydlení nájemníkům v bytech minimálně tří panelových domů v místním sídlišti Nová výstavba skončí. „Zatím jsme vybrali tři domy, které přistěhovalci už téměř zdevastovali. Pokud to bude v souladu s metodikou, rozšíříme opatření klidně na celé sídliště. Novela nám konečně dává nějakou páku mírnit stále sílící příval problémových nájemníků do domů a bytů vlastněných spekulanty, kteří přes ně inkasují právě dávky na bydlení, ačkoli neplatí za služby ani do fondu oprav,“ řekla obrnická starostka Drahomíra Miklošová. Podle Miklošové bylo rozhodnutí radních jednomyslné.

„Z jednoho z panelových domů se právě kvůli dluhům za služby spojené s užíváním bytů už lidé museli odstěhovat,“ dodala starostka Miklošová.

Pohádkový les plný známých postaviček v Hrobčicích na Teplicku.
Tip na výlet: Vezměte děti mezi večerníčky. Je jich plný les

Novela zákona o hmotné nouzi, která má zastavit trend zadlužování společenství vlastníků bytových jednotek, platí od června. Na jejím vzniku se významně podílela společenství vlastníků bytů v Jirkově. Právě jirkovští radní byli mezi prvními, kteří se novinku rozhodli vyzkoušet. Do praxe ji chtějí uvést také v Děčíně a Varnsdorfu.

Obrnice patří s více než čtyřiceti procenty obyvatel romského etnika mezi sociálně vyloučené lokality. Kromě problémů v soužití Čechů s Romy se obec potýká také s vysokou mírou nezaměstnanosti, práci nemá více než 20 procent ekonomicky aktivních obyvatel. Výraznou převahu poptávky nad nabídkou pracovních míst v regionu ještě umocňuje nízká kvalifikace dospělé populace obrnických Romů.