„Nejsem doktor, nejsem sportovec, nejsem komunista. Co mohu regionu nabídnout? Jsem z Mostu a znám místní problémy," prohlásil Jiří Maria Sieber, kandidát do Senátu za politické hnutí Řád národa. Je prvním subjektem, které oficiálně představilo svého volebního lídra. Siebera přijeli podpořit na tiskovou konferenci předseda hnutí Josef Zickler a poslanec Karel Fiedler.

Sieber, který podniká v realitách, se chce zaměřit hlavně na oblast bydlení a zneužívání sociálních dávek. Jeho kampaň má být spíše kontaktní, více diskusní a otevřená i kontroverzním tématům. Hnutí začalo rozdávat letáky a chystá plakáty. Sieber zprovozní volební auto a bezplatnou telefonní linku. Sám kandidát má být chodící reklamou hnutí, které vzniklo teprve před rokem. „Jsme na začátku. Lidé naše hnutí ještě moc neznají, ale Siebera zná v okrese Most každý," řekl Sieber.

Jiří Maria SieberJe mu 56 let, má 4 děti. Již 26 let se věnuje herectví a realitní činnosti.

„Je tu doma a žije s lidmi," dodal Zickler. „Budeme se mu snažit všemožně pomoci, aby byl úspěšný v kampani v problematickém regionu." Připustil, že to nebude snadné. Konkurence je velká, třeba lékařka Alena Dernerová (Severočeši.cz) či sportovec Jiří Šlégr (ČSSD). Hnutí bere svou aktivitu také jako zkoušku před volbami do sněmovny v roce 2017. V říjnu oznámí kandidáty a stínovou vládu.

Sieber uvedl, že chce pomoci posílit práva a postavení vlastníků domů a bytů. "Konkrétně právo majitele domu či bytu vybrat si svého nájemníka, který bude skýtat jistotu, že mu jeho byt nevybydlí a beztrestně odmítnout takového zájemce o pronájem bytu, který žije ze sociálních dávek," sdělil kandidát.

Dále bych chtěl iniciovat změnu zákona o spotřebě vody, aby si mohl nájemník uzavřít smlouvu na dodávku vody sám na sebe stejně jako elektřinu či plyn. "Dnešní situace, kdy vodu musí za nájemníka platit majitel bytu, který vodu nespotřeboval, a pak nedoplatek po nájemníkovi vymáhat, je velmi špatná," konstatoval Sieber. Dodal, že ve své kampani bude nazývat problémy Mostecka pravými jmény a vždy mluvit pravdu, i když se to některým lidem nelíbí.