Ve vesnici Louka u Litvínova, která měla na počátku 18. století více usedlostí než blízký Horní Litvínov, nyní žije kolem sedmi stovek obyvatel. V příštích letech by se mohl jejich počet zvýšit. Stát obci pomáhá se zasíťováním pozemků pro plánovanou bytovou výstavbu. Parcely mají být už letos přichystány pro budoucí vznik 28 rodinných domů. Bude se jednat o individuální výstavbu, bez developera. Dlouhodobě připravovaný projekt je dotován z vládních 15 ekomiliard určených k zahlazování škod po socialistické těžbě uhlí v severozápadních Čechách.

Obec už eviduje zájemce o parcely. Pořadník se bude do kolaudace inženýrských sítí průběžně aktualizovat. „Podmínky prodeje budeme připravovat během tohoto roku," sdělil Mosteckému deníku starosta Roman Dub.

Dotace na úpravu území v Louce u Litvínova byla schválena již v roce 2006, ale deset let se nic nedělo. Realizace sítí začala loni.

Také další obce na Mostecku spoléhají na dotace. Například Bečov, který je proslulý bouráním panelových domů. Obec loni využila novou finanční nabídku ministerstva pro místní rozvoj a s jeho pomocí odstranila již čtvrtý nevyhovující panelák. Starostka Jitka Sadovská doufá, že obec uspěje s žádostí o dotaci i letos a podaří se zlikvidovat pátý, tentokrát již poslední panelový dům, nyní minimálně obydlený. Demolice by měla stát přes tři miliony korun.

V plánu investic má Bečov i další akce. „Rádi bychom vybudovali parkoviště u sportovní haly. Počítáme s patnácti parkovacími místy," uvedla starostka. Na seznamu je i chodník k hřbitovu na okraji obce. Cesta pro pěší tam dosud chybí, lidé musejí po silnici. Obec také hodlá rekonstruovat koupenou stodolu, kde zřejmě vznikne volnočasové centrum.

Největším úkolem v Patokryjích je rozšíření kanalizace na celé území obce. Na současnou čističku, jejíž kapacita není plně využita a slouží jen pro okály, se mají napojit všechny domy. „Rozpočet na akci je patnáct milionů korun, ale věříme, že výběrové řízení cenu kanalizace sníží. Na stavbu budeme žádat o dotaci," uvedl starosta Karel Řehák.

Skršín chce zvýšit bezpečnost u státní silnice I/15, která obec rozděluje na dvě části. V plánu je projektová dokumentace a poté realizace komunikačního propojení. „Pro nás je to zásadní věc," řekla starostka Kateřina Suchá. Upravit se má chodník poškozený nehodou a počítá se s přechodem pro chodce u zastávek autobusu. Pro obec je klíčové dohodnout se s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.