Velké investici předchází velké omezení. Železničáři uzavřou během noci z úterý na středu 5. června trať mezi stanicemi Louka u Litvínova a Litvínov. Uzavírka potrvá nepřetržitě do 14. prosince tohoto roku. „Trať bude z důvodu výluky pro všechny vlaky zcela neprůjezdná,“ sdělila Deníku Valerie Votočková z regionálního centra Českých drah. Po dobu výluky nahradí všechny vlaky v úseku Louka u Litvínova - Litvínov a zpět autobusová doprava.

Příčinou je zahájená revitalizace a elektrizace trati z Oldřichova u Duchcova do Litvínova. Celková přestavba, kterou zajišťuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), potrvá dva roky a bude stát 1,1 miliardy korun. V letošním roce projde rekonstrukcí spojenou s elektrifikací právě úsek Louka u Litvínova – Litvínov.

Ilustrační foto.
Úřad povolil modernizaci železnice na Litvínovsku, bude přímý spoj do Ústí

Zahájená stavba je v souladu s dopravním konceptem Ústeckého kraje, který počítá se zavedením přímých elektrických vlaků z centra regionu až do Litvínova. Proto se vybuduje trakční vedení na dosud neelektrizovaném 1,5 kilometru dlouhém úseku mezi Loukou u Litvínova a Litvínovem.

Celkovými úpravami projde přibližně 13,5 kilometru trati. „Traťová rychlost se zvýší až na 100 km/h,“ oznámilo SŽDC. Ve všech stanicích a zastávkách budou nová nástupiště a přístup k vlakům bude plně bezbariérový. Vyšší bezpečnost provozu zajistí elektronické zabezpečovací zařízení. Dopravu budou dálkově řídit dispečeři ze stanice Louka u Litvínova.