„Sezona byla zatím spíše neúspěšná. V Krušných horách houby rostly pouze ve vyšších polohách," vysvětluje mykolog Josef Šutala. Předpovědi počasí na nejbližší dny jsou ale pro houbaře příznivé, vlhkost půdy se zlepšuje. „Vrchol sezony teprve přijde. Do dvou týdnů by se měly projevit přeháňky, máme se na co těšit," dodává Josef Šutala.

Do horských oblastí se kvůli houbám vypravili i lidé z Litvínova nebo Mostu. „V okolí Brandova jsme si na nedostatek hub stěžovat nemohli. Houbaři chodili po lesích o víkendu i v týdnu," popisuje starosta Brandova Jiří Mooz. Silnice směrem na Horu Svaté Kateřiny byla pravidelně zaplněná auty. „Nám to ale nevadí, místní mají vytipovaná svá tajná místa," říká Jiří Mooz.

Hezké úlovky hlásí houbaři nyní už i v nižších polohách. „Před dvěma týdny jsem byl na houbách v okolí Želenického vrchu. Byla to bída. Minulý týden jsem už našel malé houby a teprve teď to začíná," pochvaluje si Mostečan Pavel Opletal a dodává, že nejvíce se začíná dařit podhříbkům.

Než si lidé začnou na houbových hodech pochutnávat, měli by své úlovky dostatečně tepelně upravit. I sušené houby mohou být toxické, například jed z oblíbených sušených václavek se zničí až teplem. „Houbová jídla bych nedoporučoval pro děti do tří let, jsou těžko stravitelná. Konzumovat by je neměli také lidé, kterým po nich někdy bylo nevolno, zdravotní problémy by se mohly stupňovat," upozorňuje mykolog Bronislav Hlůza. Žaludeční potíže může vyvolat kombinace nedostatečné tepelné úpravy s množstvím tuku, proto se vyplatí nepodcenit přípravu třeba zmiňovaných houbových řízků. Pokrmy z hub by se také neměly zapíjet přílišným množstvím tekutin a i alkohol může být zrádný.