Želva, mýval, rak pruhovaný, křídlatka nebo bolševník. To je jen několik zástupců ze seznamu nebezpečných invazivních druhů, které mohou velmi rychle zlikvidovat původní ekosystémy. A jsou i na severu Čech.

Mývala mohli lidé před sto lety potkat v přírodě v severní Americe. Do Evropy se do volné krajiny dostal až ve 30. letech minulého století. A velmi rychle se přizpůsobil. „V Krásné Lípě mývala přistihli, jak chodí u jednoho z domů na žrádlo kočkám,“ popsal jednu z příhod mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Nutrie. Ilustrační foto.
V severočeských řekách se usadili bobři a nutrie. V Ohři, Bílině i Labi

Riziko mývala tkví v tom, že dobře šplhá a nepohrdne ani vajíčky. „Velmi rychle je tak schopen snížit stavy druhů, které jsou tu domácí,“ doplnil Salov.

Mýval a psík mývalovitý

V přírodě je možné narazit také na další nepůvodní zvíře velmi podobné mývalovi, na psíka mývalovitého. V Děčíně zaznamenali ochránci přírody také výskyt želvy nádherné. Tato drobná želva je velmi oblíbená u chovatelů, naopak ochránci z ní radost nemají. Želva nádherná je totiž velmi žravý druh - během krátké doby dokáže zlikvidovat život v okolí.

Správa parku se snaží s nepůvodními druhy bojovat. Kvůli karasům stříbřitým musela například vypustit rybník a nechat jej přemrznout.

Rys ostrovid v zimní krajině.
Ochránci jásají. V Krušných horách se zabydlel rys

Mnohem více starostí ochráncům přírody přidělává invaze nepůvodních rostlinných druhů. „Většinou musí nastoupit ruční likvidace a je potřeba invazní rostliny vytrhat. To se týká například křídlatek nebo netykavek. Vykácet je třeba také vejmutovky, které jsou schopné zničit všechny rostliny pod stromem,“ řekl Salov.

Problémy s invazivními druhy mají také v Českém středohoří, které zasahuje hned do několika okresů Ústeckého kraje. „Podél některých potoků na Děčínsku a Českolipsku roste křídlatka. Problémy jsou také s akátem, který zvyšuje prostřednictvím bakterií podíl vzdušného dusíku v půdě. To se děje na Lovoši nebo na Portě Bohemice,“ zmínil některé problémy Roman Hamerský ze Správy CHKO České Středohoří.

Mláďata krokodýlů, která odchoval chomutovský chovatel Jaroslav Zelinka v paneláku
Pumy, krokodýli, jedovatí hadi. Chovatelé v kraji se exotiky nebojí

Upozornil také na pajasan žláznatý. Tento původem severoamerický strom roste velmi rychle. „Zajímavé je, že se šíří především podél železničních tratí na Litoměřicku,“ doplnil Hamerský.