Podnikatel Jiří Vaňásek bydlí v pěkné vilce v mosteckém Vtelně, které patří k nejlepším adresám. Pokud by radnice prohlásila celý Most za sociálně vyloučenou lokalitu bez nároku na doplatek na bydlení, Vaňásek by neprotestoval, i když i jeho dům by se stal součástí podivného ghetta o rozloze 87 kilometrů čtverečních. Jen by konstatoval, že už je pozdě, ale s městem výjimečně souhlasí.

„Město se brání. Snaží se řešit celostátní problém. Chyba je v systému dávek, na kterém parazitují spekulanti, kterým stát umožňuje pronajímat byty za přemrštěné ceny,“ uvedl Vaňásek.

Sídliště Janov
Celý Most má být ghettem, Litvínov zatím vystačí s Janovem

Vyhlásit celé město vyloučenou lokalitou prosazuje od minulého týdne opoziční Sdružení Mostečané Mostu, které chce omezením výplaty dávek bojovat s přílivem takzvaně nepřizpůsobivých z jiných měst. O návrhu mají jednat kluby zastupitelů.

„Chápu to jako ochranu, takže to spíše vítám. Tady žádné problémy nejsou, ale mohly by být, kdyby nějaká vila začala sloužit pro ubytování sociálně slabých,“ řekla obyvatelka rodinného domu na Zahražanech, kde jsou i starobylé honosné nemovitosti.

Mostecké Zahražany patří mezi dobré adresyZdroj: Deník/Martin Vokurka

Mostecké Zahražany patří mezi dobré adresy.

Podobně smýšlejí lidé z klidné lokality pod Resslem. „V této situaci nemá město jinou možnost než postupovat jako podobně znevýhodněná města. Pokud tak neučiní, stávají se cílovou stanicí,“ namítla obyvatelka domku u Čepiroh. Podle ní je to akutní řešení podobně jako operace žlučníku, ale nesmí být trvalé. Po uzdravení by úřední „ghettizaci“ odvolala. To ale nepůjde bez změny sociální politiky a bez zvýšení atraktivity bytového fondu a života ve městě, které je vyhledávané právě pro levné bydlení. 

„Vypadá to blbě, být ghetto. Jsou i jiná řešení,“ dodal kriticky Mostečan bydlící u letního koupaliště, který by dávky dával za povinné veřejně prospěšné práce.

Důsledky je těžké odhadnout

Podle odborníků na reality je těžké odhadnout ekonomické důsledky případného vyhlášení města vyloučenou lokalitou, protože ve hře je řada faktorů. „Realitní trh to ale určitě ovlivní,“ řekl realitní makléř Radek Molík.

Pozitivní by byl odliv spekulantů zneužívajících dávky. Možnou hrozbou je ale nárůst počtu prázdných bytů, za které by vlastníci přestali platit, což naruší chod hlavně větších domů s úvěry na rekonstrukce. Zadlužené paneláky odpojené od vody a energie by se pak mohly vylidnit jako v Janově a Obrnicích, kde pak kvůli tomu volí cestu jejich demolic.

Ilustrační foto
Most zakázal bytovou pomoc přistěhovalcům na šesti sídlištích

Pavel Mleziva z realitní kanceláře Bydlete s námi by celoplošné omezení dávky na bydlení nezatracoval. „Je to lepší varianta než omezení v části města, odkud se sociální problémy mohou šířit jinam. Most zkrátka hasí požár,“ dodal odborník na reality. Nálepka ghetta by se podle něj lukrativních zón negativně nedotkla.

Pokud mostečtí zastupitelé vyhlášení celého města za vyloučenou lokalitou schválí, město by se tím připojilo k Ústí nad Labem. Tam má stejné opatření zastavit příliv takzvaně nepřizpůsobivých lidí, zejména ze Slovenska.