Pětapadesátiletý pan Jan P. odevzdal městskému strážníkovi v budově mostecké radnice nalezený batoh. Byla v něm velká finanční částka. Přesně 167 tisíc korun. A byly tam také doklady. Díky tomu, po administrativním kolečku, ověřování a evidenci nálezu, byl kontaktován majitel batohu. Nebyl z Mostu, pro peníze si přijel na služebnu městské policie v odpoledních hodinách a vše si převzal.

„Přijel a děkoval," popsala Mosteckému deníku šťastný konec mluvčí strážníků Ilona Kozlová.

Podle ní by měl být pan Jan, poctivý nálezce, vzorem pro ostatní. „Těší mě, že jsou mezi námi takoví lidé. Mnozí občané se domnívají, že poctiví nálezci se už nevyskytují. To ale není pravda, jak dokazuje zmíněný případ."

S podobným případem, kdy šlo o tak vysokou částku, se mluvčí ještě nesetkala. Vzpomněla si ale na mladého muže, který kdysi našel a městské policii předal mobilní telefon za 12 tisíc korun. Majiteli byl vrácen.

Bezdomovec našel sto tisíc a také je vrátil

Mostecký případ je v poslední době v ČR ojedinělý, ale není jediný. V roce 2008 našel bezdomovec v Brně skoro sto tisíc a peníze vrátil. Byl to sedmašedesátiletý Jaroslav Havlíček. Sám neměl peněz nazbyt. Za svůj čin si vysloužil i Čestné uznání starosty městské části Brno–střed. „Jistěže mě napadlo peníze si nechat. Ale pak jsem si řekl, že ta ostuda za pár tisíc nestojí," řekl tehdy Deníku Havlíček. 

Více o tomto případu včetně fotogalerie najdete zde.