"Na koaliční smlouvě jsme domluveni, zbývá doladit pár drobností spíše formálního charakteru," uvedl mostecký podnikatel a krajský zastupitel Zelenka. Ke jménu budoucího primátora se zatím nechtěl vyjadřovat. "Kandidáta oznámíme až při podpisu koaliční smlouvy," řekl Zelenka s tím, že dohoda by měla být oficiálně stvrzená v nejbližších dnech.

Ve hře o místo prvního muže mostecké radnice je i bývalý primátor Vlastimil Vozka ze Severočechů. Ten byl po dlouhodobých sporech uvnitř hnutí, které se rozštěpilo na dva tábory, letos na jaře i vlastními zastupiteli z místa odvolán. Od loňských parlamentních voleb je však i poslancem zvoleným za ANO 2011, takže se teď řeší, zda by mohl plnohodnotně zastávat obě funkce. Podle informací ČTK by se tak novým mosteckým primátorem mohl stát třiatřicetiletý právník a dosavadní mostecký zastupitel Jan Paparega.

Hnutí Severočeši Most získalo v komunálních volbách za 32,7 procenta hlasů 18 mandátů. Hnutí ANO 2011 přidá dalších šest mandátů. Už to by oběma subjektům stačilo v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu k dosažení většiny. Ke spolupráci však byla přizvána ještě KSČM s pěti mandáty. 

"Budeme tak mít opravdu pohodlnou většinu. Navíc KSČM bereme jako seriózního partnera, s panem Novákem (dvojka na kandidátce KSČM a předseda energetické komise města Mostu) jsme na magistrátu spolupracovali už dříve a bez jakýchkoliv problémů," uvedl Zelenka.