Teď, po dvou letech vládnutí, se ukazuje, že Sdružení Mostečané Mostu má potíže s plněním důležité části svého volebního programu.

Městu klesají příjmy a splácí úvěry. Na investice má méně peněz. Stavbu nových parkovišť komplikují petice. Jezero Most, kde má vzniknout atraktivní rekreační zóna, není ještě naplněné a je tam zákaz vstupu.

„Ano, je tady řada vnějších vlivů, které stojí mimo nás a které jsme nemohli předvídat," připouští potíže lídr sdružení a primátor Vlastimil Vozka. Podle něj si Mostečané určitě udělají svůj úsudek. Volební program vznikal právě z jejich připomínek. „Jsme uprostřed volebního období, hodnotit si ho budeme se svými voliči na volebních shromážděních," dodává Vozka.

Do podzimu 2014 zbývá ještě zajistit třeba zajíždění autobusu 17 k nemocnici, rekonstruovat park u sportovní haly, zlepšit údržbu a ochranu parku Šibeník a zřídit městského ochránce práv.

PARKOVIŠTĚ: ZE 2 000 MÍST POLOVINA JEŠTĚ NESTOJÍ

Od podzimu 2010 do podzimu 2014 má vzniknout 2 000 nových parkovacích míst. Mostecká vláda zatím udělala kolem 800 míst. V roce 2013 plánuje jen 350 míst.

Aby splnila volební program, musí zbylou většinu ploch pro auta postavit za necelé dva roky. Hodně ztratila tím, že na tlak části veřejnosti ustoupila od výstavby parkovacího domu za Kahanem, kde mělo parkovat na pět set aut.

Kvůli dalším protestům zrušila či omezila další menší projekty. I když radní riskují, že slib nesplní, primátor říká, že přednější je spokojenost většiny lidí než stavba parkovišť za každou cenu.

Z počátku se radnici dost dařilo. Do října 2011 vybudovala 576 míst. Hodně jí pomohlo 314 míst v ulici F. Halase (hlídané a placené parkoviště u hřbitova) dokončených krátce po volbách. Stovku míst u Matyldy započítat nelze, protože je stavbaři dokončili v září před volbami.

JEZERO MOST: OPTIMISMUS JE PRYČ. VŠE MÁ ZPOŽDĚNÍ

Pláže, hřiště, vodní pódium pro kulturní akce, arboretum, park MiniMost, cyklostezky, restaurace… „Jezero Most se stane chloubou města, vrátíme zpět život do míst, kde stával starý Most." Tak zní slib mostecké vlády, jehož plnění v současné době vázne asi nejvíc. Od voleb se vlastně nezměnilo vůbec nic. Kolem jezera je pustina jako v roce 2010.

Bývalý uhelný lom měl být napuštěný vodou už loni, ale státní instituce dokončení vodního díla odložily na konec roku 2013. Napouštění skončilo letos v červnu kvůli úpravám břehů a jejich zpevnění a za rok se má vodní plocha dopustit. Dosud není ani jasné, jaké pozemky město od státu převezme, aby začalo své projekty.

Chybí i páteřní hlavní silnice Most – Mariánské Radčice za 600 milionů korun, kterou by měl postavit stát

z tzv. 15 ekomiliard. Dalších 373 milionů korun si vyžádá napojení jezera na komunikace a inženýrské sítě. I to má udělat a platit stát. Okolí břehů není veřejnosti přístupné.

DOMOV PRO SENIORY: ZATÍM NIC

Sdružení Mostečané Mostu slíbilo postavit do roku 2014 nový Domov pro seniory s volitelnými pečovatelskými službami. Komplex ještě nestojí a nezačne se stavět ani v příštím roce. Není v návrhu městského rozpočtu.

Domov má podle záměru z roku 2011 stát v místě zbouraného kina Zahražany, kde je teď tráva. Záměr je součástí probíhající změny územního plánu. Domov sdružení slíbilo kvůli stárnutí obyvatel a větší poptávce po tomto bydlení. „Novinkou bude i stálá lékařská služba, rehabilitační centrum či zázemí služeb, jako jsou například kadeřnice či pedikérka," propagovala záměr v roce 2010 zastupitelka Alena Dernerová.

CO UŽ MOSTECKÁ VLÁDA SPLNILA?

Zachovala svoz a likvidaci odpadků pro všechny Mostečany zdarma (město za lidi platí ze svého rozpočtu ročně zhruba 46 milionů korun).

Zachovala MHD zdarma pro školáky během školního roku a pro lidi starší 65 let. Zavedla jednopásmové přestupní jízdenky na 30 minut.

Udržela zubařskou pohotovost v Záluží. Opravuje domovy pro seniory a školy. Více investuje do bezpečnosti dopravy a do městské policie. Rozšířila kamerový dohledový systém na odhalování pouliční kriminality.

Nechala vybudovat trvalou expozici starého Mostu (otevírá se v městské knihovně 11. prosince v 16 hodin). Zajistila kulturní vyžití pro seniory.

Více kontroluje hospodaření městských organizací. Podporuje rozvoj klubů, spolkové činnosti a méně známé sporty.