„Bylo to velice milé setkání," konstatoval Karel Novák, předseda SLA Most, který zdůraznil, že k němu mohlo dojít hlavně díky skvělé a velice úzké spolupráci mosteckých badatelů a majitelem muzea. „Bezvadně jsme si všichni popovídali," připojil se další z členů SLA Most Tomáš Smidovčin.

Válečný veterán Tomáš Löwenstein, který se narodil 1. srpna 1924 ve Vídni a po válce si změnil jméno na Lom, zavzpomínal na válečné události a historky ze života u perutě. Říkal, že po celou válku měl svého anděla strážného. Létal jako radiooperátor u 311. čs. bombardovací perutě v osádce O. Hořejšího.

Jedním z členů osádky byl i duchcovská rodák Antonín Padevít a roudnický rodák Eduard Šimon. Původně měl být v osádce J. Simeta, ale jeden z letců za ním přišel, jestli by si to spolu nemohli prohodit. Že v Hořejšího posádce nikoho nezná. Větší část Simetovy osádky pak 10. dubna 1945 zahynula při havárii. Mezi mrtvými byl i litvínovský rodák Rudolf Scholz.

Tomáš Löwenstein po skončení války odešel do civilu a vystudoval fyziku. Věnoval se hlavně vakuové technice a elektronice. „Štěstí mě neopustilo ani po únoru 1948. Protože jsem nebyl západní důstojník, ani aktivní pilot a byl jsem odborníkem, tak jsem i ČSSR přežil bez úhony," řekl.

V jednu chvíli dokonce za pár dní dvaadevadesátiletý veterán předvedl parádní stojku. Zdroj: Muzeum RAF Žebrák

V jednu chvíli dokonce za pár dní dvaadevadesátiletý veterán předvedl parádní stojku. Foto: Muzeum RAF Žebrák