Všech sedm okresů patří mezi 20, které jsou nezaměstnaností nejvíce postiženy. Na špičce republikové tabulky zůstává Mostecko, kde je nezaměstnanost 11 procent. Celorepubliková míra nezaměstnanosti na konci června činila 5,4 procenta.

V Ústeckém kraji se znovu zvýšil počet volných pracovních míst, úřady práce jich evidovaly 7609, nejvíc za posledních 15 let. Počet uchazečů na jedno volné místo se v kraji výrazně liší. Na Ústecku na jedno místo připadá téměř 12 lidí, na Chomutovsku 11,6.

Situace se podle politiků může ještě zhoršit na Mostecku, kde postupně dochází k útlumu těžby hnědého uhlí. Kraj požaduje, aby propuštění horníci z lomu ČSA dostali stejné kompenzace jako propuštění z OKD. Kompenzace by se mohly dotknout bezmála dvou tisíc lidí. Vláda rozhodnutí odložila.

Naopak zlepšení situace by mohlo přinést slibované dokončení dálnice D8 přes České středohoří a rozjetí provozu v továrně na výrobu pneumatik Nexen. Celá dálnice, která spojuje Prahu s Drážďany, bude otevřena před koncem letošního roku. Nexen začne vyrábět s 1 500 zaměstnanci pneumatiky v polovině roku 2018.