V Mostě začne příští týden velká výstava o životě v našem regionu na sklonku Rakouska-Uherska a v období 1. republiky. Pokračuje tím série akcí věnovaných 100 letům od vzniku Československa, které jsou na Mostecku úzce spojené s česko-německými vztahy.

Do oslav se zapojila řada organizací včetně škol, které se snaží vyvolat v lidech zájem o historii. Oblastní muzeum v Mostě dokonce vyvezlo desítky lidí do Lán, kde je zámecké sídlo prezidenta a muzeum T. G. Masaryka. „Jednodenní poznávací zájezd měl velký úspěch. Kdyby byl druhý autobus, tak ho také zaplníme,“ řekla mluvčí muzea Eva Hladká.

Podzim v Mostě
FOTO DNE: Krásný podzim v Mostě láká na procházky. Slunce zahřeje i o víkendu

Cílem dalšího „osmičkového“ výletu bude 27. října areál Zahrady Čech v Litoměřicích, kde účastníky čekají přehlídky legionářů a čet vojáků z fronty, slavnostní ceremoniály, ukázky prvorepublikového zdravotnictví, bydlení a tělovýchovy, ale také například dobová kavárna, biograf, kabaret a divadlo. Od muzea se vyjíždí v 9 hodin a jízdné, které je v předprodeji v recepci, stojí 200 korun za osobu.

Místní oslavy mají i zábavnou formu. Hned v pondělí 15. října v 8 hodin začne před spodní budovou mosteckého gymnázia módní přehlídka studentů a učitelů v dobových kostýmech. Doprovodí ji hudba pro pamětníky. Škola připravila na příští týden i sérii besed.

Vyhlášení samozvané provincie

Mostecko v roce 1918 představí výstava Vznik ČSR a provincie Deutschböhmen, jejíž vernisáž bude ve čtvrtek 18. října od 17 hodin v oblastním muzeu. Upozorní například na málo známé okolnosti událostí října až prosince 1918 na Mostecku, které čelilo vyhlášení samozvané provincie Deutschböhmen. Expozici, která bude k vidění do konce března, doplní vývoj vztahů mezi národnostmi až do roku 1938 a samostatná autorská výstava Legionáři Mostecka.

Vrcholem oslav v Mostě bude v neděli 28. října od 15 hodin pietní akt u sochy T. G. Masaryka na 1. náměstí. Veřejnost uvidí žehnání nové primátorské standartě a vysazení pamětní lípy. Na počest republiky zahrají trubači a zazpívá sbor.

Prodejna medu a včelařských produktů v Mostě
K podzimním plískanicím patří sladký a voňavý med. Jde dobře na odbyt

V Litvínově, kde oslavy začaly 2. října, vytvořily společný program radnice, městská knihovna, Citadela a Docela velké divadlo, které v pátek 19. října zahraje Lucernu. Nyní se připravují exponáty pro výstavu Staré časy na fotografii. Snímky z Litvínovska z let 1918 1938 přinesli sami obyvatelé, kteří poskytli i své příběhy. Ojedinělou sbírku fotek uvidí lidé poprvé ve středu 24. října od 17.30 na Zámku Valdštejnů.

V neděli 28. října bude v Litvínově jarmark s jízdami v kočáře a lampionový průvod, který půjde od „hoteláku“ v Mostecké do Voigtových sadů, kde oslavy ukončí ohňostroj.