Ten obsahuje nejcennější a nejnavštěvovanější památky planety. Německo-českou žádost o zápis podepsali v Drážďanech český ministr kultury Jiří Balvín a saský ministr vnitra Markus Ulbig. Pokud oba státy uspějí, na seznam se dostanou i oblasti Krupka, Měděnec a vápenka v Háji pod Klínovcem. To jsou sousední okresy. Co by to znamenalo pro Mostecko a jeho obyvatele?

„Může to mít pozitivní vliv," říká Kateřina Suchá z krajské Destinační agentury Krušné hory, která sídlí v Klínech nad Litvínovem. Do hor by začalo jezdit víc turistů. Hlavně ti bohatší, kteří památky UNESCO cíleně vyhledávají. Oživení cestovního ruchu by pomohlo místní ekonomice. Mostecko sice nebylo navrženo, ale podle Suché je jeho výhodou, že leží mezi Krupkou a Měděncem a turisté mohou přes náš okres pendlovat. Petra Pakostu, propagátora hor a bývalého hornokateřinského místostarostu, přesto mrzí, že nominována nebude Hora Svaté Kateřiny ve spojení s německými turistickými městečky Seiffen a Olbernhau.

Je to škoda," naráží Pakosta na fakt, že v Hoře Svaté Kateřiny a v okolním pohraničí jsou bývalé proslulé štoly na stříbro a měď, zachovalé památky, cyklostezky a další zázemí pro návštěvníky a že místní Krušnohorci mají chuť historické dědictví dále rozvíjet. Proto doufá, že si poradí i bez UNESCO a noví turisté se po prvním ochutnání vrátí.

„Šumavu a Krkonoše už lidé znají. Tady je to ale neokoukaná oblast," dodává Pakosta.

„Krušnohoří si to zaslouží," konstatuje starosta jihočeské Telče Roman Fabeš, který severozápadní Čechy zná.

Historické jádro jihočeské Telče je jedním ze dvanácti míst v ČR, které jsou na seznamu UNESCO. Podle Fabeše nelze přesně vyčíslit, o kolik více turistů do města od roku 1992 kvůli tomu přijíždí, protože Telč byla už za socialismu hojně navštěvovanou městskou památkovou rezervací. „Jednoznačně se ale změnila struktura návštěvníků," tvrdí starosta. Díky zápisu Telče do seznamu UNESCO navštěvují město i bohatí turisté z USA a Číny. Taková místa jsou ve světě známkou nejvyšší kvality a bývají lákadlem i pro investory.

Žádost o zápis Krušnohoří bude koncem ledna německou stranou doručena do Centra světového dědictví v Paříži. „O zápisu by mělo být rozhodnuto nejpozději příští rok," uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Odborníky navržené území světového dědictví, které musí splňovat přísná kritéria, zahrnuje na saské straně Krušných hor na pět set objektů, na české straně třiadvacet.

„Je to věc, která obě strany Krušnohoří spojuje," míní František Bína, jednatel české části mezinárodní organizace Euroregion Krušnohoří.

V roce 2013 bylo na Seznamu světového dědictví 981 památek ve 160 zemích. Z toho je 759 památek kulturních, 193 přírodních a 25 smíšených s kulturními i přírodními hodnotami. Ústecký kraj nemá dosud na seznamu žádné zastoupení.