Vyplývá to z koncepce nového ředitele Petra Petrika, který chystá další inovace a programy pro veřejnost. „Knihovny byly a stále jsou součástí obecního života a plní tak významnou společenskou roli,“ upozornil Petrik.

Vedení knihovny chce více využít výhod digitálního světa. V červnu zprovoznila oficiální facebookovou stránku, aby snadněji komunikovala se čtenáři, a brzy hodlá spustit lepší web, který bude s novým logem součástí jednotné prezentace. Klasickou výpůjční službu rozšíří nabídka e-knih, nyní se pro to hledá vhodný systém. Inspirací může být Litvínov, kde si registrovaní čtenáři mohou zdarma půjčit přes katalog místní knihovny na portálu eReading.cz elektronickou knihu, kterou lze číst na čtečkách, telefonech a tabletech.

Knihovna v Mostě chce také rozvíjet spolupráci s různými autory a pokračovat v besedách. V plánu jsou i osamostatnění regionální literatury, intenzivnější nákupy cizojazyčných knih a vyhledávání dotací na knihovnické projekty. Ty se opřou například o velmi dobré vztahy s penziony pro seniory a se školami a mohly by se zaměřit i na handicapované Mostečany.

Novinky přinesou dvě pracovní místa, posílí výpůjční oddělení a recepce. Provozní doba knihovny zůstává, osvědčil se i sobotní provoz. Největší změna ale knihovnu teprve čeká.

Cyklistika. Ilustrační foto
Lví stopa má trasy také v Mostě. Oslavte století existence republiky pohybem

Celá se má do tří let přestěhovat z budovy v ulici Moskevská do městského kulturního domu Repre. Projektová dokumentace na jeho rekonstrukci by měla být hotová letos na podzim. Podle optimistického scénáře stavební práce začnou v příštím roce a radnice si na ně rezervuje stovky milionů korun. „Je to zásadní projekt pro rozvoj města, který oživí jeho centrum,“ řekl náměstek primátora Marek Hrvol.

Knihovna zatím funguje bez omezení, do stěhování se musí její činnost udržovat a rozvíjet v objektu z roku 1984. Od města dostala letos na provoz 17,4 milionu korun, o rozpočtu na příští rok s výhledem na dvě léta dopředu se teprve rozhodne. Velké investice do budovy se neočekávají, řeší se ale zatékání v druhém atriu.

Vizualizace, jak by měly vypadat části Slunečních lázní na Jezeře Most
Most bude mít Sluneční lázně. Návštěvníci je najdou na Jezeře Most

Petr Petrik (57 let) vede knihovnu od května, kdy nahradil Tomáše Ondráška. Petrik vyhrál výběrové řízení, do kterého se přihlásilo celkem šest uchazečů. V letech 1980 až 1984 pracoval v knihovnách v Kopistech, Mostě a Litvínově. Do knihovnictví se vrátil ze soukromého sektoru, je znám jako zakladatel místních rádií.

„Překvapilo mě, jaký je tu skvělý tým lidí,“ sdělil po nástupu do mostecké knihovny. Ta má i regionální funkci, dohlíží na 26 menších knihoven v okresu Most.