Průkopník v oživování kultury Tomáš Ondrášek už není ředitelem Městské knihovny v Mostě, ze které udělal za 15 let víceúčelovou instituci. V pátek 9. února obdržel odvolání. Podle radních jako manažer selhal, už delší dobu nespolupracoval s radnicí, neplnil úkoly a nesnažil se knihovnictví posunout vpřed. Ondrášek tvrdí opak.

Ještě loni radniční noviny pěly na Ondráška chválu a zařadily ho mezi nejznámější a nejzajímavější osobnosti města, které je mu vděčné za proměnu knihovny v kulturní centrum s pestrou nabídkou pro širokou veřejnost. Teď v jeho kanceláři leží krabice a štosy papírů, předzvěst vystěhování. „Balím,“ řekl Ondrášek Deníku. Co bude dělat dál? „Je to nečekané, náhlé odvolání, proto si chci další kroky rozmyslet,“ odpověděl sesazený manažer, který může v knihovně zůstat jako řadový pracovník. „V zákonné lhůtě zvážím, zda tuto nabídku přijmu, nebo zvolím jinou cestu,“ sdělil.

Jan Roháč z Ostrova nad Ohří jezdí se svým aparátem po republice a při různých akcích baví lidi.
Flašinet s klikou a dobrá nálada jako neodmyslitelná součást života

V pátek přijal desítky telefonátů a e-mailů od lidí, kteří mu vyjadřovali podporu. „Kvalitní výstavní program i další kulturní aktivity knihovny byly známy v celé republice,“ sdělil ředitel renomované chebské Galerie 4 Zbyněk Illek.

Odvolání se nelíbí ani opozici. „Je to nesmyslný krok, který nechápu. Do knihovny chodí půlka města, pořádají se tam akce pro lidi a ti mají pana Ondráška rádi,“ uvedla zastupitelka Berenika Peštová (ANO).

Podle vedení města jde o rebelii

Z vyjádření vedení města vyplývá, že Ondrášek je rebel, který nedělá to, co chce radnice, a porušuje předpisy. „Ostatní ředitelé příspěvkových organizací komunikují a dodržují zřizovací listinu, pan ředitel Ondrášek nekomunikuje, nedodržuje zřizovací listinu a nerespektuje své přímé nadřízené,“ uvedl Jan Paparega (nez. za Severočeši Most) na páteční tiskové konferenci.

Dodal, že pokud ředitel městské organizace neplní své povinnosti, nemá ve funkci co dělat. Podle radních knihovna zanedbala i revizi hromosvodů a požární bezpečnost.

Magistrát města Mostu.
V Mostě otevřou schránku z 19. století s neznámým obsahem

„Už delší dobu se nám s ředitelem nedaří spolupracovat. Neplní věci, které se týkají chodu knihovny. Nelíbí se nám také zvláštní forma odměňování zaměstnanců,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Stará (Severočeši Most), které chybělo i vyčíslení výdajů na koncerty, výstavy a besedy. Podle náměstkyně se knihovna nesoustředí na svou hlavní, knihovnickou činnost a v tom stagnuje, nemá třeba čtečky knih či autorská čtení pro děti.

„Komunikace není od začátku našeho funkčního období ideální, ale v posledním roce problémů přibývalo a ředitel na ně nereflektoval,“ poznamenal primátor. Podle něj Ondrášek také blokoval projektovou přípravu rekonstrukce Repre, kam se má knihovna stěhovat, a nedal projektantům data o knihovně.

Exředitel kritiku odmítá

Ondrášek se od všech nařčení distancoval. „Respektuju, že jsem dostal padáka, ale nemám potřebu reagovat na nekorektní informace z tiskové konference. Je to trapné a nedůstojné. Myslím, že si veřejnost umí sama udělat úsudek, kdo říká pravdu,“ reagoval. Dodal, že jeho ředitelování bylo úspěšné a že odchází s pocitem užitečné a slušně vykonané práce. „Hodně lidem jsme udělali radost, přestože budova knihovny je v dezolátním stavu, fouká do ní, prší, je tu 40 let opotřebený nábytek, v zimě ukrutná zima a v létě ukrutné vedro,“ upozornil.

Ilustrační foto
Děti házely kameny po autech v Janově. Vyšetřuje to policie

Tomáš Ondrášek odmítl také tvrzení, že by se nestaral o bezpečnost a další předpisy. „Revizi hromosvodů máme z března 2017. O podklady ke zřizovací listině jsem vůbec nebyl požádán, teprve až když byla napsaná a schválená. Projektantům jsem podklady kvůli Repre nejenže dodal, ale taky se s nimi sešel a pomohl vyjasnit zadání, které oni vůbec nedostali,“ poznamenal.

Radnice brzy vyhlásí výběrové řízení na pozici ředitele knihovny. Do výběru nového povede organizaci Ondráškův zástupce Petr Král.