„Připadá nám to jako zbytečně radikální řešení," řekl Mosteckému deníku člen petičního výboru Miroslav Peroutka. Petice, kterou radnici předali, má patnáct stran. Během týdne ji podepsali Mostečané bydlící v okolí parku. Lidé bez aut i řidiči.

Na obranu parku uvádějí, že je to jedna z posledních ploch zeleně v centru města. „Považujeme tuto zelenou plochu za důležitou protiváhu současnému a zejména pokračujícímu intenzivnímu ničení zeleně," uvádějí v petici. Chtějí s radnicí jednat o šetrnějších variantách zástavby: o dílčích úpravách komunikací a zeleně. Podle nich sídliště u Kosmosu, kde se už v minulosti parkovací plochy rozšiřovaly, megalomanský projekt na úkor celého parku nepotřebuje.

Živnostnice Ribana Fialová, provozovatelka soukromého oploceného parkoviště v horní části parku, se zatím nechce k případu vyjadřovat. „Vše si ještě musím vyjasnit na radnici," sdělila Mosteckému deníku. Neví, co město hodlá s oploceným parkovištěm dělat, protože nebyla účastníkem řízení. I ona tvrdí, že ji radnice vůbec neinformovala. Teď se obává, že nové parkoviště spolkne i její živnost na pronajatém městském pozemku.

O tom, že radnice chystá v parku velké parkoviště, psal Mostecký deník už v prosinci 2011. V plánu byla stavba pro 160 aut, zachování stromů v maximální možné míře a zachování soukromého parkoviště. Pak ale vznikl projekt na rekonstrukci parkoviště provozované živnostnicí a jeho rozšíření o 70 míst. Krajský úřad proto mohl loni oznámit, že záměr s méně než sto auty nepodléhá zjišťovacímu řízení podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Proto nemuselo být veřejné projednávání.

Stavební úřad letos v lednu schválil na žádost radnice umístění parkoviště podle projektu, který hovoří o oploceném areálu s kapacitou 125 aut včetně vrátnice a s využitím současného vjezdu.

Podle náměstkyně primátora Hany Jeníčkové nové parkoviště placené nebude a zůstane volně přístupné.

„Plot tam stoprocentně nebude. Vyhodnotili jsme, že by to bylo zbytečné. Bude tam veřejné parkoviště," sdělila Mosteckému deníku. Parkoviště provozované živnostnicí by mělo zůstat.

Někteří lidé ale radnici nevěří. Myslí si, že parkoviště nakonec placené bude. „Počkejte dva roky. Plot se tam přece může postavit dodatečně," řekl jeden z místních obyvatel, se kterými Mostecký deník diskutoval.

Další čtyři místní řidiči sice uvedli, že by si lepší parkování přáli, ale rušení parku se jim nezamlouvá. O tom, že projekt byl schválen, nevěděli. Radnice podle nich udělala chybu, že lidi se záměrem předem neseznámila a nedala jim prostor vyjádřit se. „Nevšimla jsem si, že by tu někde viselo nějaké oznámení," uvedla jedna z řidiček, která petici podepsala.

Město ještě potřebuje získat stavební povolení. A chystá k tomu dokumentaci. Kritici projektu věří, že ještě mají šanci něco změnit.

Situace je ale mnohem komplikovanější. Významná část obyvatel, zejména ti, kteří žijí dále od parku, parkoviště chtějí. „V parku se scházejí feťáci a je zanedbaný. Mě by se tam parkoviště docela líbilo. V našem baráku podepsalo petici jen pár lidí," uvedl řidič, který petici nepodepsal.