„Já si ještě ani neuvědomuju, že jsme vyhráli,“ sdělila Deníku Jana Višovanová, když natáčeli v Mostě video pro korejskou porotu, která ze sedmi desítek nejlepších amatérských skupin z různých koutů světa vybere 12 finalistů.

Korejská populární hudba (K-POP), která se inspiruje moderní západní muzikou, ale zpívá se v korejštině a má výrazný taneční projev, je světovým fenoménem. Mezi mládeží má miliony fanoušků, kteří napodobují hvězdné korejské skupiny jako BTS či Blackpink, jež vyprodávají stadiony v Evropě i USA.

České kolo v K-POP se konalo v Praze pod záštitou korejské ambasády a Mostečanky zvítězily v kategorii Performance, kde je nejdůležitější tanec, ale hodnotí se i vizuální provedení, kostýmy, zpěv, korejská výslovnost, celkové působení a sympatie.

Zdroj: Youtube

Polaris - Czech K-pop contest 2019 introduction video  Zdroj: YouTube.com/Polaris Official

„Věděly jsme, že to bude těžké, a proto jsme hodně trénovaly. I tak to ale bylo pro nás překvapení, že jsme české kolo vyhrály hned v prvním roce naší účasti. Teď se snažíme, abychom postoupily do Koreje,“ řekla Anežka Studecká.

Pokud se jim to podaří, čeká je v Changwonu vystoupení na velkolepé show s účastí domácích profesionálních skupin.

Pomáhá jim korejská rodina

S přípravou na další kolo děvčatům pomáhala jedna korejská rodina žijící v Praze, která je v Mostě učila etiketu, lépe vyslovovat korejský text a dohlížela na natáčení videa pro hlavní porotu. „Děvčata nás hodně zaujala. Chceme jim pomoci, protože mají velkou konkurenci,“ řekl Deníku korejský mentor skupiny Daniel Kim. Mostečanky viděl už v předkole a hned si je zapamatoval. Video natáčel v ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě kameraman Martin Studecký, protože se záznamem pořízeným při soutěži v Praze nebyli mentoři spokojeni.

Děvčatům je 17 let a na mosteckém gymnáziu chodí do stejné třídy. Tanci se každá věnuje dlouhodobě, ale některé ho dělají už od útlého dětství, kdy chodily do kroužku. Před pár lety sice polevily, ale pak začaly poslouchat líbivý K-POP a objevily novou kulturu. Odtud byl jen krůček k založení taneční skupiny Polaris, ve které se loni začaly společně zdokonalovat v korejském stylu.

Tradiční letní slavnost se v sobotu uskutečnila v obci Bělušice.
FOTO: V Bělušicích proběhla tradiční letní slavnost

„K-POP je spojený s tancem a my jsme měly tanec rády. Proto nám založení taneční skupiny přišlo jako dobrý nápad. Začaly jsme se scházet a učit se choreografie z K- popu,“ uvedla Jana. Skupina se také chtěla zviditelnit, a tak se prezentovala na sociálních sítích. Když potom studentky zjistily, že se konají různá vystoupení s fanoušky K-POP, zkusily předvést své umění a měly dobré ohlasy. Pomohly jim v rozhodnutí zkusit rovnou kvalifikační soutěž do K-POP World Festival.

„Od začátku jsme do toho šly s tím, že i když se účastníme poprvé, tak si věříme, protože už jsme byly tanečnice a máme šanci vyhrát. A povedlo se nám to,“ prohlásila Jana, která se dva roky učí korejsky včetně gramatiky. Zájem o K-POP přivedl k cizí řeči i ostatní, takže se třeba dívají na korejské filmy.

Akce Mostík pro rodiny s dětmi na Benediktu
OBRAZEM: Na Benediktu se konala akce Mostík pro rodiny s dětmi