Otevře se v září v obytném a relaxačním komplexu na vrchu Širák. V pondělí začala oslovovat rodiče a ve středu zveřejnila na svém webu školné. Bude vzdělávat podle metody Montessori. Nabídne i přípravnou třídu pro nástup do běžné, ale i montessori základní školy, kroužky a výjezdy na Šumavu. Plánuje školní autobus na svoz dětí. Pokud bude zájem, otevře v září všechny tři třídy najednou, případně zatím jen věkově smíšenou školkovou třídu s kapacitou 25 dětí.

„Provoz zahájíme i s deseti dětmi," sdělila Mosteckému deníku speciální pedagožka Dita Břečková Šeinerová, spoluzakladatelka školy AMA.

Větší výběr

Vedení městských školek nebere novinku jako konkurenci. „Jsem pro pestrost nabídky," řekla Milada Kmínková, ředitelka Mateřské školy Most, která sdružuje patnáct školek zřízených městem. Podle Kmínkové, která v ČR dvě Monstessori zařízení navštívila, mají rodiče právo na rozšířenou nabídku a výběr bude na nich.

„Jakákoliv nová mateřská a základní škola je vždy vítaná. Pro Most je to plus," sdělil rodič Tomáš Seidl, který před třemi lety vedl v Mostě petiční kampaň za rozšíření kapacity městských školek.

Manželé Břečkovi hledali vhodný objekt od roku 2010. Město jim žádný neprodalo, rozhodli se jít proto cestou pronájmu.

Učení podle uznávané italské vědkyně Marie Montessori (1870-1952) proslulo individuálním přístupem a pomůckami, které respektují potřeby, tvořivost a tempo vývoje dítěte. Hodnocení je bez známek, třídy bez klasických lavic a tabulí. Učitel je spíše rádce, který vede děti k samostatnosti a provází děti na jejich cestě objevování a vědění.

Měsíční školné v Mostě bude v rozmezí od 4 500 do 6 500 korun. Ve dvanácti letech mohou děti přestoupit na běžnou základní školu či víceleté gymnázium. AMA, která požádá o zápis do celostátní sítě škol, plánuje i další stupeň studia před nástupem na střední školu.

Podobných zařízení je v ČR jen několik, ve světě fungují například v USA, Německu, Itálii a Nizozemí. Nejbližší Montessori vzdělávací a výchovní centrum je v Chomutově a Jirkově, kde podle této metody fungují dvě soukromé školky. Most má zatím jen jednu soukromou školku, ale není Montessori.