Kampaň, jejímž hlavním cílem je zpřístupnit bezplatné testování těchto chorob, zavítá i do Mostu. V mosteckém K-centru se budou moci zájemci nechat otestovat po celý týden 18. až 25. listopadu vždy od 9.00 do 15.30 hodin.

„Testování je bezplatné a anonymní. Probíhá tak, že zájemce přijde do K-centra, vyplní anonymní dotazník k testování a následně absolvuje test píchnutím do prstu. Poté musí počkat 10 až 15 minut na výsledky testu," řekla Dagmar Jandová, vedoucí programu v mosteckém K-centru.

Již čtvrtý ročník testovacího týdne přinese také novinku. Kromě testování na HIV se nyní nově mohou nechat lidé vyšetřit i na žloutenku typu B a typu C, a také pohlavní nemoc syfilis. Akce je určena široké veřejnosti, zejména však lidem, kteří mohli být v minulosti vystaveni riziku infekce HIV a dalších chorob. Testování tedy mohou využít lidé z ohrožených skupin, jako jsou homosexuálové, osoby poskytující sexuální služby za úplatu či uživatelé drog.

Akci zastřešuje Státní zdravotní ústav, zapojí se do ní řada státních, soukromých i neziskových organizací. Testování budou probíhat od pátku 18. do pátku 25. listopadu. Předchází tak Světovému dni boje proti AIDS, který se připomíná vždy 1. prosince.