Nástup předními dveřmi zavedl Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova (DPmML) na všech autobusových linkách MHD v Mostě i na lince 23 směrem na Meziboří od 1. července roku 2011. Tento způsob odbavení cestujících se totiž výrazně osvědčil v Litvínově, kde platí nástup předem od roku 2009. „Snažíme se tak vysvětlit cestujícím, že zadarmo v městské hromadné dopravě jezdit nelze. Cestující bez platného jízdního dokladu totiž jezdí na úkor platících cestujících. Ti si za své peníze zaslouží kvalitní služby," řekl ředitel DP Marcel Dlask.

Pokles počtu pasažérů bez platné jízdenky v autobusech dopravce těší. „Dá se říci, že nyní v autobusech jezdí pouhá desetina cestujících bez platného jízdního dokladu oproti předchozímu období," doplnil Marcel Dlask. V současné době vedení DP naopak trápí více černých pasažérů v tramvajích, kde nástup předními dveřmi není možný z důvodu převážně dvou vagónů tramvaje. Proto se dopravci při kontrolách jízdného více zaměřili právě na pasažéry tramvají. Na revizora je však stále možné narazit i v autobuse.

A jak po roce zavedení nástupu předními dveřmi hodnotí samotní Mostečané? DPmML přiznává, že se zpočátku setkal převážně s negativními ohlasy cestujících, zejména kvůli zpožďování autobusů. Přestože DP na základě stížností upravil jízdní řády jednotlivých spojů, některým Mostečanům nástup předem stále vadí. „Vadí mi dlouhé fronty při nástupu a především to, že lidé zůstávají namačkaní ve předu autobusu a v zadní části zůstávají i volná sedadla," postěžovala si Kateřina Kurucová, která jezdí s MHD pravidelně do práce. Většina cestujících ale opatření, kterým je nástup předem, schvaluje. „Jsem naprosto spokojená. Přestali jezdit lidé, co jezdili dříve převážně na černo, například aby se v zimě zahřáli," napsala na facebookovém profilu Deníku Petra Černá. „Nevadí mi to, cítím se bezpečněji," pochvaluje si zase Lucie Zelenková.