Na tuhle procházku šedesátiletý Mostečan nikdy nezapomene. Na ulici k němu najednou přiběhl neznámý muž a napadl ho. Ukradl mu mobil, doklady, vážně ho zranil. Pak zmizel do neznáma. Staršímu muži zbyly kromě zdravotních problémů také starosti. Jak dál postupovat? Proto se rozhodl využít služeb Poradny pro oběti trestných činů.

Podvedení, okradení, znásilnění … Všichni, kteří se cítí být obětí jakéhokoli trestného činu, se mohou už přes rok obracet na mosteckou pobočku speciální poradny. Jejím hlavním úkolem je pomoci lidem s dalšími kroky.

Poradnu pro oběti trestných činů v Mostě zřídila Probační a mediační služba.

„Nejčastěji se na nás obracejí lidé, kteří se stali obětí trestných činů majetkových, násilných či dopravních nehod. Přijít může kdokoli, například i ten, co se cítí být poškozený po rozhodnutí soudu, kdy se snaží domoci svého nároku na náhradu škody,“ řekla poradkyně Marie Jarolímová.

Příchozí nejčastěji zajímá průběh trestního řízení. „Chtějí znát svá práva, chtějí informace, jak postupovat ve věci náhrady způsobené škody a odškodnění za ublížení na zdraví. Někteří po návštěvě poradny požádali o peněžitou pomoc státu, která je určená k překlenutí zhoršené sociální situace, do které se člověk v důsledku trestného činu dostal,“ pokračovala Jarolímová.

Vysoké číslo

Ona i její kolegové začali pořádat také besedy. Momentálně se zaměřují na domovy pro seniory, kteří jsou často terčem různých podvodníků.

Bezplatnou službu dosud využilo 120 klientů. „Je to vysoké číslo, když vezmeme v potaz, že fungujeme jen čtyři hodiny týdně. Lidé se opravdu zajímají. Mostecká poradna patří k nejvytíženějším,“ uvedla Marie Jarolímová.

INFO O PORADNĚ

Adresa:Pionýrů 2129/11, (budova bývalého magistrátu), Most

Provozní doba:pondělí od 8 do 10 hodin, středa od 13 do 15 hodin

Kontakty: Marie Jarolímová 733 788 968, mjarolimova@pms.justice.cz

Kateřina Svobodová 773 783 967, ksvobodova@pms.justice.cz