"Knihovna oživuje kulturu a vzdělávání v místě, kde dlouhodobě působí a kde lidé uplatňují svůj zájem. Stěhování do Repre tuto sounáležitost naruší. Kultury, jež podporuje lidství, pak bude méně," řekl Deníku umělec a aktivista Mojmír Pukl, který přijel až z Prahy, aby protest Mostečanů podpořil.

Podle demonstrantů je nesmysl rušit knihovnu v její hodnotné funkční budově a umístit ji v Repre, jehož rekonstrukce má stát přes půl miliardy korun. Radnici mimo jiné vyčetli, že tak důležitou změnu neprojednala předem s veřejností, knihovníky a architekty. Obávají se, že město nenajde pro budovu knihovny využití a nechá ji zbourat. Požadují také její opravu s pomocí dotací. Shromáždění na závěr zatleskalo zaměstnancům knihovny za jejich službu veřejnosti. Podle aktivistů současný projekt Repre, kde je omezený prostor, nevytvoří pro knihovnu lepší prostředí.

Mostečané na demonstraci před knihovnou odmítli její stěhování do Repre
Mostecká radnice nesouhlasí s demonstranty. Projekt Repre chce dotáhnout

Petici proti stěhování knihovny podepsalo už přes 1 100 lidí. Z diskuze na demonstraci vyplynulo, že protestovat by se mohlo i na zasedání zastupitelstva ve čtvrtek 21. listopadu od 13 hodin.

Vedení města už dříve opakovaně uvedlo, že stěhování knihovny do rekonstruovaného Repre bude pro Most přínosem a oživí centrum města. Projekt se připravuje několik let, což zatím stálo téměř dvacet milionů korun. V prosinci má zastupitelstvo schválit 20 milionů korun na zahájení úpravy Repre v roce 2020. Stavební práce mají trvat dva roky.

Mostecký kulturní dům Repre. Ilustrační foto.
Most chce dát prvních 20 milionů do úpravy Repre. Petici vystřídá demonstrace