Ve městě sílí volání po reformě plánování, aby se Most nevylidnil. V zájmu společné budoucnosti by měli úzce spolupracovat radnice, veřejnost, odborníci i vlastníci pozemků. Naléhavá potřeba nového dialogu a partnerství v oblasti architektury a urbanismu, dopravy, podnikání, sociálních věcí a školství vyplynula z besedy pořádané občanskou iniciativou Moje město, moje místo.

„Musíme se snažit dělat město atraktivní,“ řekla zakladatelka iniciativy Kateřina Trčková, která s týmem dobrovolníků uspořádala v sobotu třetí komentovanou procházku městem. Desítky Mostečanů si s mladými architekty z různých koutů ČR prošly centrum, kde diskutovali o důležitosti kultivování mosteckých ulic a budov a o odvaze hledat udržitelná řešení rozvoje s ohledem na sociální problémy. Most má podle expertů velký potenciál, který je ale třeba správně uchopit a plánování na desítky let dopředu lépe koordinovat.

Výhled na Most z mrakodrapu v centru města.
FOTO: Mostečanům se na chvíli otevřel nejkrásnější výhled na město

„Most s modernistickou strukturou je ojedinělý svým vznikem na zelené louce a zaslouží si, aby se mu věnovali ti nejlepší odborníci,“ řekla hlavní průvodkyně, architektka Helena Kubínová.

Když exkurzi zahájila na nejvyšším ochozu mrakodrapu SHD-KOMES, zdůraznila nádherný výhled na město a krajinu s jezerem, který je výjimečný v rámci celé republiky.

Kavárna s rozhledem

Podle architektky by stálo za úvahu vybudovat na kancelářské věži kavárnu, jako je na podobné budově ve francouzském Nantes, kde z ní udělali turistickou atrakci.

Je to jen jeden z mnoha příkladů pozitivního přístupu k Mostu. V další diskuzi u Prioru, Repre, 1. náměstí a v kavárně The Most café padaly i návrhy protáhnout perspektivní tramvajovou trať k jezeru, aby se zvýšila jeho dostupnost a zhodnotily se pozemky, přizpůsobit centrum mladým lidem, skateboardistům, cyklistům, matkám s kočárky, vozíčkářům a chodcům a obnovit vodní prvky. Klíčové mají být územní studie z architektonické soutěže a regulační plán.

Desítky lidí si s architekty prošly v Mostě sídliště Pětistovky při akci občanské iniciativy Moje město, moje místo, která seznamuje obyvatele s historií jejich domovů, s vývojem architektury a upozorňuje na místní nedostatky a možný rozvoj sídlišť
FOTO: Most se učí řešit problémy ulic za pochodu. Doslova

„Most je oproti Praze bizarní, líbí se mi jeho architektura,“ řekla 18letá studentka Karolína Nodesová, která se zapojila do iniciativy oslovující mladou generaci. Další její představitelka, úspěšná 25letá choreografka Alena Karlovská, akci ukončila přednáškou o street dance s pouliční ukázkou.

Čtvrtá a poslední komentovaná procházka se bude konat v říjnu a veřejnost zavede do Zahražan. Beseda bude v rekonstruovaném objektu bývalých kasáren, který se má stát místem pro setkávání. Účastníci si projdou sousední Stalingradskou čtvrť, kdysi osadu Zdař Bůh. Průvodcem bude docent Tomáš Pavlíček z ústecké fakulty umění a designu. Organizátoři chtějí představit víc místních osobností a zhodnotit předchozí procházky na sídlišti Výsluní, ve čtvrti Bohumíra Šmerala a centru.

Celoroční mostecký projekt Moje město, moje místo podpořila Nadace Via v programu Živá komunita s přispěním Nadace Jablotron.

První komentovaná procházka Mostem v rámci projektu Moje město, moje místo začala u kulturního domu Medúza a pokračovala do sídliště Výsluní, kam účastníky doprovázel architekt vít Holý. Akce skončila v Divadelním klubu školka.
Oživme Most! nabádají aktivní lidé své sousedy