Část obyvatel mostecké okrajové čtvrti Vtelno nesouhlasí s návrhem nového územního plánu, který počítá s výstavbou dalších rodinných domů. O změnu zemědělské půdy na stavební parcely zažádal v roce 2013 její vlastník, otec současného primátora Jana Paparegy. Soukromý záměr, který letos pronikl na veřejnost a vyvolal diskuzi, odmítly v petici desítky lidí ze Vtelna.

„Nejde nám o politiku,“ upozornil Zdeněk Nejedlý, člen petičního výboru. Podle něj by petice vznikla, i kdyby o výstavbu ve Vtelně usiloval někdo jiný. Kritici se v petici obávají, že vznikne obytný satelit bez občanské vybavenosti, který zlikviduje venkovský ráz Vtelna. Vadí jim také, že nové domy by zabraly kvalitní zemědělskou půdu, že by stavební expanze zvýšila hlučnost a prašnost, zkomplikovala by dopravu v celé lokalitě a narušila i klidovou zónu u barokního kostela.

Primátor Jan Paparega.
Otec mosteckého primátora hájí syna před obviněním kvůli pozemkům

Záměr výstavby využívá ke kritice primátora mostecká opozice, která zdůrazňuje osobní prospěch jeho rodiny po případném zhodnocení pozemků. Opozici vadí, že Vtelno se má monopolně rozšiřovat na úkor jiných stavebních parcel ve městě, které město navrhlo zrušit.

Primátor se od nařčení distancoval. Opakovaně ujistil, že příprava nového územního plánu je záležitostí úřední správy a že nic ještě není rozhodnuto. „Bude další veřejné projednávání územního plánu,“ uvedl.

Změny se týkají i dalších míst

Mostečané, odborníci a zástupci města poprvé jednali o navržených změnách v březnu. Týkají se různých lokalit, nejen Vtelna. Magistrát na jaře obdržel 25 připomínek od obyvatel a 131 námitek od vlastníků nemovitostí. Část z nich odmítla možnost udělat nové plochy pro bydlení ve Vtelně. Záměr na sebe strhl pozornost i proto, že se týkal rodiny primátora. „Práce na novém územním plánu započaly dříve, než-li jsem byl zvolen primátorem,“ reagoval Jan Paparega, který stojí v čele města od roku 2014.

„Tušili jsme, že někdo zneužije našeho příbuzenského vztahu, že udělá z mého projektu politikum a vrhne na syna stín podezření, proti kterému se těžko brání. Nikdy jsem synovi neřekl, zařiď to," řekl již dříve Deníku primátorův otec Ivan Paparega.

Desítky vlastníků stavebních pozemků Na Sadech v Mostě nesouhlasí s návrhem nového územního plánu města, který už nepočítá s výstavbou rodinných domů v této lokalitě. Nevyužité parcely se mají změnit na zemědělské.
Vlastníci stavebních parcel v Mostě nechtějí jejich změnu na pole

Námitky obyvatel mohou navrhovaný územní plán ovlivnit. „Je to živý dokument, který se v průběhu procesu bude jistě měnit,“ uvádí na svém webu magistrát. Druhé veřejné jednání má být na podzim. Pozemky, jež jsou ve vlastnictví společnosti primátorova otce, se nemusí do konečné verze návrhu nového územního plánu vůbec dostat. Poslední slovo bude mít zastupitelstvo.

Radnice musela nedávno čelit i další petici ze Vtelna. Desítky lidí nesouhlasily s rozhodnutím prodloužit v této části města trasu autobusové linky MHD. Město si nechává zpracovávat projektovou dokumentaci. Kritikům vadí, že autobus má jezdit mezi domky, po ulici Mostecká, což by omezilo parkování aut. Vhodnější možnost ale podle města není a zájem o prodloužení linky a o novou autobusovou zastávku byl velký. Autobus se bude otáčet na konci Vtelna, v lokalitě Na Gruntě.

Vtelno je bývalá vesnice u Mostu. Součástí Mostu se stala po roce 1980. Nejsou v ní žádné panelové domy, jen rodinné domky. V posledních letech se tato městská část rozšířila o novou nízkopodlažní zástavbu. Vtelno dělí od města silnice I/27.

Most chce v novém územním plánu podpořit na svém katastru výstavbu až 1400 bytů do roku 2030. Návrh vychází z demografické prognózy. Polovina očekávaných bytů má být v rodinných domcích, polovina v bytových domech. Půlka bytů by měla vzniknout přestavbou již existujících objektů. Nové bytové domy se budou moci umístit například u budoucí rekreační části Jezera Most, kde je pro ně podle architektů zajímavý prostor.

Platný územní plán je z roku 2002, nový ho zcela nahradí.

Stovka lidí přišla na radnici na veřejné projednání návrhu nového územního plánu města Most.
Most chce podpořit výstavbu 1400 bytů do roku 2030