„Nás nefoť, ty buze…!“ křičí na mě z obsazených laviček žena z pijácké partičky, když přes poškozené bazénky fotím Stovku v pozadí. I kvůli takovým lidem hodlá radnice oplotit zchátralý park u mostecké sportovní haly, aby omezila výtržnosti a vandalství.

Původně měl být park volně přístupný ze všech stran jako dnes, ale radní mění názor. Plot zařadili do projektu rekonstrukce parku, aby se dal v případě potřeby postavit. „Oplocení by mohlo být významným nástrojem, jak snížit degradaci parku,“ řekl Deníku náměstek primátora Marek Hrvol.

Proměna má začít příští rok

V plánu jsou i kamery a dozor z chystané služebny městské policie v blízkém bloku 92. Proměna parku má začít v roce 2018 a stát desítky milionů korun, zatím bez dotace. „Ten park si investici zaslouží, ale nechceme ji dělat polovičatě. Mělo by to být něco mimořádného,“ dodal Hrvol.

V projektu je třeba kruhová kolonáda o vnitřním průměru 88 metrů, dětské hřiště a amfiteátr. Park by se přes noc zamykal, ráno odemykal. Jak to bude s návštěvní dobou, zabezpečením, se psy, alkoholem a kouřením, určí provozní řád. „Vstup se psy bych nezakázal,“ říká majitel psa Martin Vlček. Do parku chodil už jako dítě. Plán rekonstrukce vítá. „Určitě to bude lepší než teď.“

Část veřejnosti předpovídá, že park obsadí či poškodí problémové romské rodiny ze sousedního sociálně vyloučeného sídliště Stovka, kde je i ubytovna pro lidi na dávkách. Další část veřejnosti negativním prognózám oponuje a považuje je za zbytečné strašení. „Nemůžeme předem říct, že to tak bude,“ namítá jedna z návštěvnic parku. „Nelze sem přece dát ceduli Vstup jen pro bílé!“ dodává další návštěvník. Park má být pro všechny, kdo dodrží řád.

Radnice s kritikou počítá, i proto reaguje vetší ochranou. Zachová se i koridor pro pěší, aby se nezablokoval přístup k tramvaji.

Autory studie rekonstrukce parku z roku 2016 jsou architekti Pavel Joba, Jakub Havlas a Jan Hájek z respektovaného pražského Atelieru M1 architekti. Na návrhu spolupracovali s architekty Michalem Tichým a Jakubem Strakou.

O proměně „Hlavní navrhovanou dominantou a novým kompozičním prvkem parku „Střed“ je kruh – prstenec o vnitřním průměru 88 m, se zastřešeným loubím a zpevněnou plochou z dilatovaného betonu s protiskluznou povrchovou úpravou. Prstenec tvoří přirozené ohnisko, ke kterému se sbíhá nová cestní síť parku. Uvnitř prstence je travnatá plocha s automatickým závlahovým systémem a tartanové terénní prvky v podobě různobarevných kopců – sopek, které jsou inspirované místní krajinou. Ve středu prstence se nachází centrální kruhová plocha o průměru 20 m s tartanovým povrchem. Uvnitř plochy jsou skupiny vodních trysek. V severní části prstence je pod rozšířenou střechou loubí umístěn edukační pavilon, před kterým je stupňovitý útvar s tartanovým povrchem, vytvářející malý amfiteátr.“
zdroj: www.atelierm1.cz

Rekonstrukci parku připravovaly i bývalé městské vlády, své plány ale nikdy nerealizovaly. Existoval projekt z roku 2003, který byl později aktualizován. Po opravě sportovní haly za čtvrt miliardy korun chtělo město park zmodernizovat a udělat v něm velké centrální dětské hřiště. Obnova celého parku se tehdy spočítala až na osmdesát milionů korun. Záměr počítal i s oplocením. Radnice, která tehdy získala stavební povolení, počítala s dotací od EU, ale neuspěla a akci odkládala. „Park je velmi zanedbaný, zchátralý a pro své rekreační a odpočinkové účely nevyužívaný," přiznalo město Most ve svém integrovaném plánu rozvoje.