Mostecké odborné školství potvrdilo roli lídra ve specializovaných oborech. Dvě studentky z mostecké Soukromé hotelové školy Bukaschool excelovaly v celostátních gastronomických soutěžích pro talenty do 21 let. Osmnáctiletá Dominika Hoffmannová vyhrála čajovou ligu a stala se mistryní ČR s titulem Teatender roku 2018. Sedmnáctiletá expertka na přípravu kávy Nicola Carajiová vybojovala podruhé v řadě titul vicemistryně v seriálu soutěží Barista roku. Obě se chtějí svému koníčku věnovat i po škole a jako profesionálky pracovat v čajovně nebo kavárně.

„Čaj není jen o zalití horkou vodou. Je to o předávání energie a je to relax,“ řekla Deníku Dominika, která do hloubky čajové kultury pronikala postupně. Teď má ráda čaj aromatizovaný jasmínovými květy. Podle ní je ideální na ráno i odpoledne a květy navíc posílí krev a srdce. „Čaje louhuji ve skleněných konvičkách, protože je důležité sledovat, jak čaj na vodu reaguje. Můžete třeba poznat, zda se teplota vody čaji líbí, nebo ne. Čaj pak přes sítko přelévám do tradičního setu s šálky,“ sdělila.

Reprezentační ples města Mostu.
Reprezentační ples Mostu proběhne v březnu v kulturním domě Repre

Mistryně ČR uspěla v soutěžích ve všech třech kategoriích. Několik týdnů před degustací, kde musí před porotou přesně pojmenovat nálevy čtyř čajů, poznává různé druhy ve škole i doma. Kolik vypije čajů, už nepočítá, ale se zkušenostmi množství klesá. Určit název, když máte před sebou například na první pohled stejné japonské čaje, však zůstává uměním. 

Při soutěžích se také hodnotí příprava vylosovaného čaje, což obnáší přesnost při vážení, hlídání teploty a času a způsob nalití, kdy jde o detaily. Dominika bodovala i v kategorii volného nápoje, kdy se z čaje vytváří experimentální koktejly třeba s přídavkem koření a šípkového džemu.

Nejprve káva, pak soutěžili s čajem

K čaji přivedl Dominiku její učitel Miloš Bednář. „Jsem také soutěživý typ, takže když jsme jako škola úspěšně soutěžili s kávou, chtěli jsme nabrat něco navíc a mě napadl čaj,“ řekl pedagog. Studentka, která chtěla ukázat, co dokáže, byla z nápadu nadšená a začala spolupráce. „Byla moc aktivní a dokázala tomu obětovat spoustu času,“ dodal Bednář.

Tím, čím je pro Dominiku čaj, je pro její kamarádku Nicolu káva. Obhajobu titulu vicemistryně ČR v soutěži Barista roku považuje za velký úspěch. „Chtěla jsem být první, ale už v tom hrála roli i nervozita,“ svěřila se Nicola. V jejím oboru porota nejprve hodnotí nastavení mlýnku na kávu, přičemž měří čas, spotřebu, preciznost a čistotu provedení. Následují příprava kávy pro porotce a poté ukázka volného nápoje obvykle na bázi espressa.

Ilustrační fotografie.
Na lyžařských trasách v Krušných horách leží stromy a hrozí další pády

Nicola šla ještě dál a ke kávě si nedávno přidala náročné barmanské soutěže, kde se však po dvou dílčích druhých místech také zařadila mezi juniorskou špičku. Během jednoho gastronomického klání dokáže zvládnout oba obory. „Moc mě to baví. Kávu mám hrozně ráda a teď, když jsem do toho zapojila i barmanství, tak bych to chtěla nějak propojit i s mixologií,“ sdělila.

Podle jejího učitele Bednáře se i Nicole vyplatila důsledná příprava na soutěže. „Pokud u nich nevidím stoprocentní výsledek, tak je nutím, aby dál tvrdě trénovaly. Naštěstí mé nároky skously a na soutěžích se ukazuje, že mezi nimi a ostatními jsou velké rozdíly,“ poznamenal pedagog.

V tomto týdnu budou Most a svou školu reprezentovat na mezinárodní gastronomické soutěži v Brně, kde si obě vyzkouší práci v tandemu.