Po čtyřměsíční rekonstrukci se v Mostě otevřela městská sportovní hala v ulici Albrechtická. Modernizace objektu ve spodní části sídliště Výsluní stála sedm milionů korun, které zaplatila radnice.

Hala je výjimečná tím, že je klimatizovaná. „V letních měsících, kdy jsou čím dál častější extrémní vedra, budou mít hlavně děti větší komfort pro sportování,“ řekl ředitel městské společnosti Sportovní hala Most Petr Formánek.

Budova z konce 80. let technicky zastarala a byla energeticky náročná. Původní okna netěsnila a v zimě měl provozovatel problémy s vytápěním. Výměnou starého zařízení a inovacemi se sportoviště zařadilo mezi nadstandardní velké tělocvičny v regionu. Po úpravě má i nové osvětlení, okna a žaluzie na dálkové ovládání a časomíru, která dříve chyběla. „Líbí se mi, že se tady dá hezky sportovat a že nám říkají pravidla, co máme dělat,“ svěřil se šestiletý Matýsek z mateřské školy Albrechtická 503.

V Památníku obětem II. světové války, který je v objektu bývalého krematoria na starém hřbitově v Mostě, se v neděli 11. listopadu konal Den veteránů.
Veterány lidé ctí, na oslavy konce války jich přišly tisíce. Nechyběl květ máku

Předškoláci si v úterý 13. listopadu v hale vyzkoušeli s trenéry pohybové hry a zúčastnili se slavnostního nealko přípitku při jejím zprovoznění.

Hala se šatnami a občerstvením slouží široké veřejnosti, školám a hlavně sportovním klubům, například mladým fotbalistům, florbalistům, badmintonistům a volejbalistům. Pořádají se tu i turnaje.

Podzemní kryt a venkovní hřiště

V suterénu je zrušený velký kryt civilní ochrany vybudovaný za totality, který se ale pro sálový sport kvůli zvýšené vlhkosti nevyužívá. K hale patří oplocené venkovní travnaté hřiště, které nejvíce využívá pro mládež Mostecký fotbalový klub.

Jak bude radnice podporovat sport do roku 2020, se ještě neví, protože Most po říjnových volbách ještě nemá novou vládu. Představy politiků o budoucích investicích se liší. Například vítězné hnutí ProMost plánuje stavbu nové sportovní haly s palubovkou 40 x 20 metrů a menším hledištěm, která by byla součástí komplexu velké sportovní haly na třídě Budovatelů. Novostavba s úspornějším provozem má snížit vytížení hlavní haly a zlepšit dostupnost sportování.

Charitativní módní přehlídka Móda a hvězdy
OBRAZEM: Charitativní přehlídka Móda a hvězdy vynesla dětem statisíce korun

ANO jako druhé nejvlivnější hnutí slíbilo před volbami transparentní financování sportu, podporu talentů i masovější tělovýchovu. Sdružení Mostečané Mostu, které skončilo ve volbách na třetím místě, hodlá prosazovat výstavbu nového skateparku a dotovat s firmami i méně známá odvětví sportu. Do popředí se dostává také záměr pořádat pravidelné sportovní akce pro děti, které nejsou členy žádného oddílu.

V Litvínově je směřování radnice v oblasti sportu během příštích čtyř let jasné. Vládnoucí koalice ANO, KSČM, SNK-ED a Litvínováci, schválená minulý týden novým zastupitelstvem, bude investovat například do stavby plavecké haly a tělovýchovného projektu Čtyřlístek, v němž se děti na základních školách naučí zdarma lyžovat, bruslit, plavat a zvládat základy gymnastiky. „Podpora sportování mládeže je samozřejmostí,“ ujistila starostka Kamila Bláhová (ANO).

Ilustrační foto
Litvínov chystá tažení proti dětské obezitě. Podpoří sportovní aktivity

Zatím největší investicí do sportu v Litvínově byla rekonstrukce sportovní haly v letech 2015 až 2016, která stála 41 milionů korun s přispěním státu a Evropské unie. Hala slouží pro sportování dětí a mládeže z Litvínovska, pro trénink a soutěže litvínovských oddílů sdružených ve spolku SSK a pro výuku tělesné výchovy 3. základní školy.

Rekonstrukce centrální sportovní haly v Mostě v letech 2010 až 2011 stála přes 250 milionů korun.