Muž byl po rozhodnutí lékaře nedávno převezen na psychiatrii do Beřkovic. Úklid jeho domu byl pro pracovníky technických služeb hororovým zážitkem.

Zhruba padesátiletý muž svým sousedům například tahal dopisy a noviny ze schránek, obtěžoval je při cestách do obchodů nebo pobíhal nahý po ulici. Jeho chování se zhoršovalo a na místě několikrát zasahovali i strážníci. V dubnu po podání petice převzal záležitost magistrát. Soud poté ustanovil odbor sociálních věcí opatrovníkem muže. Pracovníci úřadu pak museli dosáhnout toho, aby byl muž prohlášen za nesvéprávného.

Obyvatelé přiznávají, že se jim nyní ulevilo. „Musím říct, že jsme si tu mnozí hodně oddechli," řekla Martina Techlovská, přímá sousedka psychicky nemocného muže. Ona i další lidé se k petici odhodlávali dlouho, obávali se totiž, aby na ně někdo nekoukal skrz prsty, že se chtějí zbavit nemocného jedince. „Něco takového ale nepřichází v úvahu. My jsme mu tím chtěli jenom pomoci. Konečně bude mít pravidelnou stravu, léky a lékařskou péči. Nohy měl plné bércových vředů," dodala Techlovská.

Muž byl podle sousedů pro sebe i své okolí vyloženě nebezpečný. „Loni v srpnu jsme grilovali na zahradě a manžel si všiml, že z jedné ze sousedních zahrad vidí výrazné světlo. Pak jsme zjistili, že začalo hořet právě u tohoto pána. Hodil z okna nedopalek a zapálil nepořádek venku," uvedla jedna ze sousedek.

Nepřijatelní pro ni byli zejména nezvaní návštěvníci ulice. „Protože neměl rozum, nechával u sebe na zahradě přespávat různé existence. Ty pak obcházely domy. Báli jsme se , aby nás někdo nevykradl."

O mužově vyšinutosti se mohli přesvědčit přímo i policisté, kteří ho ve druhé půlce června ve společnosti lékaře převáželi do Beřkovic. Našli ho nahého na zahradě.

To neviděli ani v Chánově

Úklid zahrady a interiéru domu měli na starosti pracovníci mosteckých technických služeb. Pro všechny to byl nejtěžší pracovní úkol, jaký kdy zažili. „Něco takového jsme ještě neviděli, ani v Chánově. Všude výkaly, odpadky a narazili jsme i na pobíhající krysy. Pracovníci museli mít roušky, všichni zvraceli," řekl Zdeněk Procházka z technických služeb.

Zaměstnanci městské společnosti vedle úklidu také vysekali křoví, instalovali branku se zámkem a zakryli otvory kanálů.
„Myslím, že technické služby i sociální odbor si zaslouží velký dík. Všichni se moc snažili. Řekla bych, že pomohl i článek v Mosteckém deníku uveřejněný v květnu," doplnila Martina Techlovská.

Dům je nyní zabezpečený a prázdný. Jeho majoritním vlastníkem je matka postiženého muže. Ta se nyní podle našich informací nachází v léčebně dlouhodobě nemocných.