Město Most letos poprvé zajistí vratné kelímky pro návštěvníky Mostecké slavnosti, aby se u stánků s občerstvením na největší veselici v okrese nehromadily vyhozené jednorázové plastové pohárky od piva a limonády. Radnice si chce po vzoru velkých festivalů objednat až 60 tisíc zálohovaných kelímků.

„Novinku si vyzkoušíme a praxe ukáže, jak bude systém vratných kelímků na slavnosti fungovat a zda bude třeba pro příště ještě něco vylepšit,“ sdělila mluvčí radnice Alena Sedláčková.

Půllitrové kelímky budou mít rysku i pro menší objemy nápojů a po použití je návštěvník vrátí zpět. Většinu nádob si radnice pronajme, ale zhruba 10 tisíc zakoupí. Počítá se i s tím, že část návštěvníků si vratný kelímek ponechá jako památku na slavnost. Radniční umělohmotné pohárky by totiž měly mít obrázek se sloganem Dycky Most!, což je nejznámější hláška z oblíbeného televizního seriálu Most!.

Ilustrační foto
Obyčejným kelímkům na jedno použití zřejmě zvoní na mosteckých akcích hrana

Město vyhlásilo na pronájem a dodávku vratných kelímků veřejnou zakázku a čeká se, až výsledek tendru včetně celkové ceny a výše zálohy za jeden kelímek potvrdí městská rada. Pořádající tým už začal tuto investici propagovat na webu Mostecké slavnosti, kde zdůrazňuje ekologický efekt.

Novinka je součástí snah snížit v Mostě množství odpadu a zvýšit podíl jeho vytříděných složek, hlavně plastu, papíru, skla a nebezpečného materiálu.

Méně obyvatel, více odpadu

Z nedávné analýzy městského odpadového hospodářství za rok 2018 vyplývá, že není důvod k radosti. Zatímco předloni Mostečané vyprodukovali 22 391 tun smetí, loni to bylo o 1551 tun více, přestože počet obyvatel klesá.

Meziročně přibylo směsného odpadu, který končí bez využití na skládce, a naopak ubylo vytříděného plastu, skla a elektroodpadu. Pro srovnání: v roce 2017 připadlo na jednoho Mostečana téměř 9 kilogramů separovaného plastu, v roce 2018 jen 7 kilogramů. V plánu je proto vybudování pěti nových stanovišť pro kontejnery na tříděný odpad. Stavba si vyžádá téměř 1,4 milionu korun a Most je částečně uhradí ze zisku za vytříděný odpad.

Nezvyklé pohledy na Most
Nezvyklé pohledy na Most. Uhádnete, co je na fotkách a kde vznikly?

Téma třídění řešilo i zastupitelstvo, kde opoziční zastupitelka Patricie Prokešová (ANO) požádala o umístění popelnic na plast, papír a sklo v Chanově. „Docela mě překvapilo, že je tam nemají,“ upozornila. Podle náměstka primátora Marka Hrvola (ProMost) to není dobrý nápad. „Nejdříve bychom měli místní obyvatele naučit vyhazovat odpad do samotného kontejneru a pak je učit další věc – odpad třídit,“ řekl náměstek. Prokešová namítla, že děti z Chanova se ve škole učí odpad třídit a měly by v tom pokračovat i na sídlišti navzdory špatnému příkladu rodičů. „Kdyby se tam ty kontejnery daly, byl by to vstřícný krok,“ dodala zastupitelka. Podle primátora Jana Paparegy (ProMost) se návrh projedná s městskými technickými službami.

V lokalitě Sedmistovky, kde nádoby na separovaný odpad jsou, začíná místní mládeži vadit smetí válející se na trávnících a chodnících mezi ulicemi Josefa Ševčíka a Františka Malíka. Podle 17letého Mariána Mateje by pomohlo víc odpadkových košů poblíž laviček, kde mladí často sedí. „Těch pár košů co tu je, přetéká odpadem,“ řekl Marián.

Příznivci celosvětového hnutí Spartan cvičili na Matyldě
FOTO: Antické Řecko v Mostě. Na Matyldě cvičili novodobí Sparťané