Primátor Paparega minulý týden na tiskové konferenci poděkoval všem lidem, kteří se podíleli na likvidaci havárie. Ocenil hlavně hasiče.

„Město Most nebylo v přímém ohrožení," zopakoval primátor.

Když bude stav nouze

Co by se stalo, kdyby Most byl v přímém ohrožení? Má město nějaké plány, či rady pro lidi, když nastane krizová situace?

Mostecká radnice v roce 2011 vytiskla letáky pro stav nouze. Leták si lze stáhnout z radničního webu (zde).

Kromě přehledu důležitých telefonních čísel tísňového volání leták popisuje způsob varování obyvatel a radí, jak se zachovat. Objasňuje i evakuaci a jak ji zvládnout.

Most a Litvínov nyní pracují na způsobu rychlé komunikace s veřejností při haváriích. Více zde.

Po siréně, která s velkou pravděpodobností signalizuje únik toxických látek, plynů, radiačních zplodin a jedů, budou lidé informováni o situaci a o dalším postupu také vozidly Integrovaného záchranného systému. Například z rozhlasového vozu se lidé dozvědí, do jakého Evakuačního střediska se mají dostavit.

Důležité je rozeznat druhy varovných signálů. (ukázky zvuku sirén najdete zde).

Když zazní signál „Všeobecná výstraha" (poslechněte si ho zde) má se člověk okamžitě ukrýt v nejbližší budově. To platí i pro řidiče aut. V budově je třeba okamžitě zavřít dveře a okna a zapnout rádio nebo televizi. Ideální je rychle si udělat evakuační zavazadlo: doklady, peníze, věci osobní potřeby, používané léky, náhradní oblečení, přenosné rádio, svítilnu, spací pytel, pojistné smlouvy, cennosti, potraviny a tekutiny na tři dny pro každou osobu.

Na základě pokynů se pak lidé přesunou na stanovená místa mimo krizovou oblast. Lidé mají dodržovat pokynů pracovníků záchranných složek, orgánů státní správy a samosprávy. Na opuštěný byt je podle odborníků vhodné dát oznámení, že jste ho opustili, aby se záchranáři nezdržovali prohlídkou (z okna lze také pověsit bílý ručník či prostěradlo). Dětem je vhodné dát do oblečení cedulku se jménem a adresou.

Podobné informace pro krizové situace má na webu i město Litvínov. Uvádí také, že při ohrožení se mají lidé snažit zachovat klid a rozvahu, varovat ostatní ohrožené osoby ve svém nejbližším okolí, nešířit poplašné a neověřené zprávy a netelefonovat zbytečně, aby se telefonní síť nepřetížila. Má se pomáhat starým a nemohoucím lidem.

Letošní zkoušky sirén ve 12 hodin (zkušební – nepřerušovaný tón v trvání 140 sekund - ukázka zde) budou ještě 2. září, 2. října, 4. listopadu, 2. prosince.