Město, kterému neobvyklý památník patří, si nyní nechává zpracovávat projektovou dokumentaci na odstranění závad. Očekává se několik variant řešení, zejména obnova schodiště. Celá stavba zabírá plochu 780 čtverečních metrů a je jednou z dominant hřbitova. Objekt, postavený na prudkém svahu v roce 1969 podle návrhu sochaře Stanislava Hanzíka, je také kulturní památkou. Mezi pilíři stála bronzová plastika probodnutého lva, ale v roce 1996 ji strhli a poškodili vandalové a nikdy nebyla nahrazena.

Radnice později žádala o zrušení památkové ochrany. Zdůvodňovala to tím, že historická a umělecká hodnota památníku není přesvědčivá a že se nestal vyhledávaným místem pro pietní obřady, které se přesunuli k menším památníkům do ulice SNP. „Je nezpochybnitelné, že památník vznikl z aktivity politické garnitury za socialismu a komunismu a z tehdejší angažovanosti politických špiček na Mostecku,“ uvedla tehdy radnice. Zároveň dodala, že její žádost „není výrazem neúcty, ale názorem na umělecké dílo vytvořené trochu nadbytečně k událostem, kterým se piety již dostalo vytvořením samostatných památníků“.

Model nové městské čtvrti u jezera Most, který vznikl podle dokončené urbanistické studie, je umístěn v budově radnice. V březnu zaujal návštěvu z Japonska.
Bydlení u jezera Most a lanovka na Hněvín. Nejdřív má být olympijský festival

Ministerstvo kultury návrh města v roce 2015 zamítlo a zachovalo památkovou ochranu. „Památník, i přes absenci centrální plastiky, vykazuje značné hodnoty umělecké, architektonické i krajinářské,“ uvedlo ve svém stanovisku ministerstvo. Dalším důvodem rozhodnutí bylo, že objekt je významným dílem předního českého sochaře Stanislava Hanzíka.

Podle památkářů je pojetí památníku na svou dobu dosti ojedinělé svou koncepcí i provedením z pohledového betonu. Most už před sedmi lety plánoval opravu, ale veřejnou zakázku pak zrušil kvůli překročení předpokládané hodnoty díla. Obnova památníku byla původně rozdělena do tří etap. V roce 2015 se měla opravit vrcholová část, v letech 2016 – 2017 betonové schodiště a dva postranní pomníky a ústřední plastika repliky lva se měla doplnit až ve třetí etapě.

Památník odkazuje na dvě události mosteckých dějin. Při prosincové stávce v roce 1920 bylo zastřeleno šest dělníků, další dva podlehli těžkému zranění. Druhou událostí, ke které se památník na hřbitově vztahuje, je Velká mostecká stávka z období světové hospodářské krize, kdy také došlo ke krvavé potyčce. Na jednom hranolu u schodiště je zašlý nápis „OBĚTEM GENERÁLNÍ STÁVKY 14 PROSINCE 1920“ a na druhém jsou nápisy „OBĚTEM VELKÉ HORNICKÉ STÁVKY 23 BŘEZNA 1932“ a „JAN KŘÍŽ“ a „JOSEF ŠEVČÍK“.