V nové městské radě poprvé zaznělo doporučení, aby Most nedělal hlavní silvestrovský ohňostroj. Důvod? Ochrana zvířat. Podle průkopnického návrhu se má hledat alternativní a šetrnější show. Snahu o inovaci oceňují ochránci přírody, kteří varují před dalším strádáním domácích i divokých živočichů během nejrušnějších hodin v roce. Vedení Mostu připustilo diskusi na toto téma, ale letošní ohňostroj bude.

Za nápadem vyzkoušet v příštích letech na silvestra nehlučnou světelnou show například pomocí dronů či videomappingu stojí radní Patricie Prokešová (ANO). Zastává se tím řady chovatelů, kteří každý rok musejí uklidňovat vyplašená zvířata. „Ohňostroje mi vadí už delší dobu. Žijeme v 21. století, kdy jsou možnosti silvestrovské zábavy už úplně někde jinde,“ sdělila Deníku radní, která bude i letos během výbuchů sedět se svým psem v koupelně, aby tolik nestrádal.

Vánoční strom v Mostě už svítí
Tisíce lidí v centru Mostu sledovaly v neděli večer rozsvícení vánočního stromu

Politička argumentuje třeba tím, že během minulého silvestra se v noci v Mostě ztratilo hodně psů. Podle radní detonace děsí nejen domácí mazlíčky, ale i volně žijící zvířata v městských parcích a lesích. Loni běhaly v obytné zástavbě u tenisových kurtů splašené srny. „Myslím si, že by bylo dobré od hlučného městského ohňostroje upustit,“ dodala Prokešová, která je v radě Mostu nováčkem.

Podle ní je zatím nereálné očekávat, že své petardy přestane odpalovat i veřejnost, ale město by mělo jít všem příkladem. Doporučuje vyhlásit nejprve radniční anketu, ve které by se Mostečané vyjádřili, zda chtějí či nechtějí nehlučnou světelnou show místo klasického ohňostroje.

„Kolegyně z městské rady nám doporučila zabývat se ohňostrojem ve vztahu k domácím mazlíčkům. Ohňostroj jsme už vymístili z centra, což se osvědčilo, ale do budoucna se o tom můžeme ještě pobavit,“ sdělil primátor Jan Paparega (ProMOST).

Vánoční trh na 1. náměstí v Mostě začal v pátek 25. listopadu.
V Mostě začal oblíbený Vánoční trh, radnice zavedla slevy. Platí je stánkaři

Město nechá letos odpálit svůj ohňostroj opět z hradu Hněvín, tedy dál od hlavních sídlišť. V okolí hradu je však les a pod ním stojí vilové čtvrti Souš a Zahražany. Ohňostroj začne v 19 hodin a potrvá osm minut. Pak začnou odpalovat zábavní pyrotechniku sami obyvatelé a hluk skončí až nad ránem v Novém roce. Vyhláška to v tomto období nezakazuje.

Riziko ze všech stran

Iniciativa radní Prokešové omezit hluk zaujala nevládní neziskovou organizaci Společnost pro zvířata, což je pobočný spolek Českého svazu ochránců přírody. „Světelná show je určitě lepším řešením než odpalování zábavní pyrotechniky včetně ohňostrojů. Ty, na rozdíl od světel, vybuchují na zemi a v ovzduší,“ uvedla zástupkyně Společnosti pro zvířata Dita Laura Michaličková, která mapuje v ČR negativní vliv tradiční oslavy silvestrů na životní prostředí. Podle ní detonace, hluk a svištění děsí zvířata u země (např. psy, kočky, hrabavé ptáky, vodní ptáky, hlodavce), na stromech (veverky, netopýry, ptáky) a v ovzduší, kde mohou být netopýři či ptáci v letu zasaženi přímo ve vzduchu. „Paniku, stres, zranění i zabití způsobují ohňostroje zvířatům uvnitř, venku, ve stájích či na pastvinách. Bezhlavě prchají nebo hledají úkryt a dochází k nárazům, střetům s vozidly a s vlaky a k dlouhodobému stresu a vyčerpání,“ dodala Michaličková.

Celkové počty zraněných či uhynulých zvířat se odhadují na stovky až tisíce kusů. Podle Michaličkové jde však i o zdraví lidí, a nejedná se jen o hluk a o případné popáleniny či požáry. „Exploze zábavní pyrotechniky emitují nebezpečné toxické látky, které kontaminují již dost znečištěné životní prostředí,“ dodala odbornice.

Tady budou byty a služby. Rekonstruovaný bývalý důstojnický pavilon v Mostě.
Nové byty v Mostě. Okraj bývalých kasáren už nebude ostudou města

Společnost pro zvířata zahájila v říjnu celostátní petiční akci za ukončení prodeje zábavní pyrotechniky. Žádá obchodní řetězce, aby ukončily prodej zábavní pyrotechniky pro venkovní použití, kromě prskavek.

Nezisková organizace eviduje také zkušenosti obyvatel různých krajů, kteří se svěřují se svými zážitky ze silvestrů, jež připomínají válečný konflikt. „Naše bytové kočky byly zmatené a ukryté až do ranních hodin. Lidé si stěžovali, že nebyli schopni vyvenčit své psy, protože střílení začalo sporadicky už kolem 17. hodiny 31. prosince. Maminky si stěžovaly na to, že nemohou uspat děti. Já mám zase velké výhrady kvůli ohrožení ptáků, veverek a zajíců, kterých zde na sídlišti žije velké množství, protože je zde dostatek zeleně,“ uvedla jedna z chovatelek.

Další dodala, že kvůli odpalování dostala její kočka epileptický záchvat a následně zemřela. „Prostě horor! Chováme koně a březí klisny chytila panika a ti starší, špatně chodící nebo slepí, byli naprosto vyděšení,“ popsala silvestra rodina z venkova.

Požár bytu v ulici Jana Kubelíka v Mostě v úterý 22. listopadu.
Vyhořelý byt v Mostě prohledal pes. Policie prověřuje obecné ohrožení

„Naše kočka se klepala v šatně, pes byl přikryt pod dekama ve stodole, mně zvýšeně bouchalo srdce a bylo mi úzko,“ citovala společnost zkušenost jiného chovatele.

Ochránci zvířat kritizují i fakt, že ohňostroj se toleruje navzdory zákazu rušení nočního klidu. Odvolávají se mimo jiné i na zákon o ochraně přírody a krajiny a na zákon na ochranu zvířat proti týrání.

Přípravy v útulku

Ohňostroj v Mostě se týká rovněž zvířat v útulku, který pro město provozuje v Rudolicích městská policie. Nyní je v útulku 35 psů, devět koček, tři králíci a jedno morče. V předvánoční a předsilvestrovské době se útulek připravuje na očekávaný zvýšený příjem odchycených psů. „Zdvojnásobili jsme proto počet karanténních míst pro psy, kam se umisťují nově přijatá zvířata,“ uvedla mluvčí městské policie Veronika Loucká.

V prosinci loňského roku strážníci odchytili a převezli do útulku 24 psů. Zvýšený počet odchytů psů v prosinci způsobují podle mluvčí hlavně lidé, kteří už od začátku prosince odpalují zábavní pyrotechniku. „Vystresovaná zvířata při venčení na výrazné zvukové efekty často reagují útěkem, a pak již netrefí domů,“ dodala.

Mostecký hrad na vrchu Hněvín v listopadu 2022
Na rozhlednu kasička, jídlo s sebou. Hněvín zůstává otevřený v omezeném provozu

Pokud jsou odchycení psi očipovaní a čip mají registrovaný, vrací se k majiteli v podstatě okamžitě. Fotografie ostatních nalezených zvířat bez čipů zveřejňuje útulek na facebooku a svých webových stránkách. „Jak postupovat přímo v den novoročních oslav, aby nebyla zvířata ohrožena stresem, budeme konzultovat s veterinární lékařkou v době těsně před koncem roku, a to individuálně pro každé zvíře, které bude aktuálně v útulku umístěno,“ upozornila mluvčí.

Most se už zastal zvířat v cirkusech
Město Most od roku 2020 nepronajímá své pozemky cirkusům se zvířaty. Připojil se tak ke globálnímu hnutí za posílení práv zvířat. Radnice nejprve vyhlásila anketu, v níž většina respondentů z Mostu odmítla cirkusy se zvířaty. Primátor Jan Paparega tehdy označil výsledek za vůli obyvatel, kterou je třeba respektovat. Anketu iniciovala zastupitelka Patricie Prokešová (ANO), která doporučuje v budoucnu nedělat městský ohňostroj kvůli ochraně místních zvířat.