Někteří lidé nemusí mít na ulici psa na vodítku. Venkovní koncerty mohou skončit až v jednu hodinu v noci. Obě novinky umožní upravená městská vyhláška, kterou schválili zastupitelé a která začne platit od poloviny října.

V Mostě dosud platilo, že na veřejném prostranství nesmí volně pobíhat žádní psi. Musí být na vodítku. Výjimkou jsou areály Šibeník, Hrabák, Lajsník, Zahradní a okolí kostela, kde lze psa pustit, ale musí mít na čelisti náhubek.

Zastupitelé první opatření zmírnili. Invalidé na vozíku a nemocní v chodítku či o dvou holích nemusí mít psa na ulici na vodítku. Pes ale musí mít náhubek a musí být pod neustálým dohledem.

Novelizovaná vyhláška také upřesňuje pravidla pro venčení. Když pejskař míjí jiného chodce či psa, musí mít svého psa takzvaně nakrátko, tedy u své nohy, aby zabránil střetu a v horším případě pokousání.

Stížnosti na hlučnost v okolí nebyly

Politici nyní vyšli vstříc i pořadatelům koncertů. Ve vyhlášce zrušili ustanovení z roku 2010, podle kterého se venkovní hudební produkce nesmí konat po 22. hodině. Brzy bude možné protáhnout koncerty a taneční zábavy ve stanovených místech až do jedné hodiny v noci.

„Akce musí být ohlášeny třicet dní před svým konáním,“ řekla náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Dosavadní zákaz podle radních oslabil kulturní a společenské dění ve městě. Změnu začali prosazovat poté, co město obdrželo žádost o povolení koncertu skupiny Arakain, který měl končit v době nočního klidu.

Podobné hudební show bude možné pořádat pouze v lokalitách Hněvín, Matylda, Benedikt, Hipodrom, Autodrom, u kostela, na 1. náměstí, fotbalovém stadionu, koupališti Ressl, u kina Kosmos a u sportovní haly.

Radnice oznámila, že novelu vyhlášky konzultovala s ministerstvem vnitra a okolními městy, kde pořádají hudební slavnosti (například Kadaň festival Vysmáté léto, Žatec Dočesná). „Po letitých zkušenostech ani v jednom z měst nebylo nutno řešit stížnosti na nadměrnou hlučnost,“ uvedl magistrát Mostu.