Zastupitelstvo Mostu těsnou většinou hlasů schválilo ve čtvrtek 13. prosince novou vyhlášku zakazující provoz heren a kasin ve většině lokalit města. Radnice je bude tolerovat jen v 17 ulicích, kde už působí a kde bude možné zřizovat další herní prostory, pokud vyhoví normám a pokud to zastupitelstvo podpoří. „Vyhláška začne platit 1. ledna 2019,“ informoval primátor Jan Paparega (ProMost).

Vyhláška nedovoluje hazard i v obytných domech, u všech typů škol v okruhu do 100 metrů, v sociálně vyloučených lokalitách Chanov a Stovky a v centru Mostu. Herny povolené už dříve v místech, kde od ledna začne platit zákaz, smí fungovat do konce platnosti licence. Podle primátora bude radnice sledovat vývoj situace a v případě problémů přijme další represivní opatření.

Veřejné projednávání záměru společnosti Severočeské doly pokračovat v povrchové těžbě hnědého uhlí v letech 2019 – 2035 v Dolu Bílina, který se týká katastrů obcí a měst Braňany, Mariánské Radčice, Most, Osek, Duchcov, Ledvice a Bílina
Těžba hnědého uhlí na Mostecku se má přiblížit k sídlištím. Litvínov je proti

Ministerstvo vnitra informovalo, že vyhláška je v souladu se zákonem. Absolutní zákaz hazardu ve městě radní nezvolili kvůli obavám ze vzniku nelegálních heren a ze ztráty příjmů. Radnice v příštím roce očekává, že od hazardního průmyslu získá za povolenky přibližně 60 milionů korun. Městská vláda ale nevylučuje, že díky přísnější legislativě hazard v Mostě během následujících let zcela vymizí.

Vyhláška přichází po velkém dlouhodobém tlaku opozice, která má ale k novince zásadní výhrady. Hlavně zastupitelé hnutí ANO upozorňovali na to, že negativní vlivy hazardu na společnost převažují, a opakovaně žádali schválení nulové tolerance. Pro herní prohibici ale nikdy nesehnali většinovou podporu v zastupitelstvu.

Analýza doporučila úplný zákaz hazardu

Berenika Peštová (ANO) upozornila, že i návrh přísnější opoziční vyhlášky obsahoval přechodné období, které by respektovalo platnost už vydaných povolení. „Tím by se zabránilo případným soudním sporům s provozovateli,“ uvedla.

Zastupitelé z opozičního seskupení Piráti a Zelení pro Most zaslali politikům před hlasováním oponentní expertízu, ve které analytik České pirátské strany Janusz Konieczny doporučoval totální zákaz hazardu. „Důvody rozbujelého hazardu v Mostě jsou racionálně nevysvětlitelné a lze se domnívat, že tato benevolence k hazardu je postavena na zákulisních dohodách,“ uvedl analytik v závěru své zprávy.

Na Božím Daru na Karlovarsku začala tradičně fungovat Ježíškova pošta.
Ježíšek bydlí v Božím Daru, přání šťastných Vánoc posílá do celého světa

Mostecký zastupitel a poslanec Jan Schiller (ANO) během téměř hodinové diskuze o hazardu při veřejném jednání zastupitelstva nařkl mostecké radní, že za úplatu hájí zájmy místní herní lobby. Důkazy ale nepředložil. Radní se od jeho tvrzení distancovali a varovali, že by se mohlo jednat o trestný čin pomluvy.

Podle opozice je hazard významným rizikovým faktorem, který narušuje pocit bezpečí u obyvatel a zhoršuje sociální klima ve městě sužovaném například zadlužením obyvatel. Koalice Pirátů a Zelených se opírá i o zahraniční studie z univerzit Washingtonu a Atlanty či o výzkumy v Polsku a dalších zemích. „Naše analýza obsahuje jasně doložitelné tvrzení, že tvrdý hazard má vliv na kriminalitu, nicméně netvrdí, že je to snad jediný faktor, který kriminalitu ovlivňuje,“ uvedl Jan Hrubeš (Zelení).

Menšinová vláda hnutí ProMost s podporou KSČM a ODS analýzu zpochybnila a nakonec prosadila „měkčí“ vyhlášku.

Ilustrační foto.
Most je podle policie stále bezpečnější. Ve městě klesá kriminalita