Vidět na okraji parku Šibeník velblouda nebo slona už nebude možné. Město Most nepustí cirkusy se zvířaty na své pozemky. Rozhodlo o tom zastupitelstvo na základě ankety, které se zúčastnilo 876 obyvatel, z toho 761 bylo proti těmto cirkusům. Úředníci jim budou zamítat žádosti o zábor městských veřejných prostranství.

„Nerozumíme tomu, proč bychom měli být znevýhodněni oproti jiným nájemcům. Neděláme nic špatného a máme spoustu fanoušků,“ řekl Jaromír Pavlík z iniciativy Cirkusy společně, která sdružuje přední české cirkusy. Anketa podle Pavlíka není reprezentativní, radnice se za ni schovává, protože proti cirkusům se zvířaty nemá žádné argumenty, a jedná diskriminačně.

Cirkus. (Ilustrační foto).
Most se ptá lidí, zda má pronajímat pozemky cirkusům se zvířaty

Pavlík očekává, že první zamítnutý cirkus požádá o zdůvodnění a pak se obrátí na krajský úřad, aby věc přezkoumal. Cirkus může řešit problém sám nebo požádá o pomoc iniciativu. Ta už zpochybnila podobné rozhodnutí po anketě ve Znojmě.

Primátor Jan Paparega (ProMost) označil výsledek mostecké ankety za vůli obyvatel. „Nevidím důvod, proč tuto vůli nerespektovat. Je potřeba si uvědomit, že naším rozhodnutím v Mostě nezakazujeme cirkusy se zvířaty. Jde jen o to, že město jim neposkytne své pozemky,“ sdělil.

Zastupitelka: Malé vítězství pro zvířata

Anketu v Mostě loni v září iniciovala zastupitelka Patricie Prokešová (ANO), která kritizuje využívání zvířat k zábavě. Veřejnost mohla hlasovat od poloviny prosince do konce ledna pomocí aplikace Mobilní rozhlas a anketních lístků. Otázka zněla: Souhlasíte s tím, aby se městské pozemky nadále pronajímaly cirkusům se zvířaty? Souhlasilo s tím jen 115 lidí, tedy 13 procent účastníků. Prokešová označila výsledek za jednoznačný. „Je to takové malé vítězství pro zvířata. Čekala na něj hlavně mladá generace, které toto téma není lhostejné,“ uvedla.

Martin Vokurka, Mostecký deník
Komentář: Soucit není chránit deset zvířat a tisíce jich zabíjet

Zastupitelstvo většinou hlasů rozhodlo, že magistrát výsledek ankety zohlední a při vyřizování žádostí o zábor veřejného prostranství nebude cirkusům se zvířaty vydávat souhlas s umístěním na městském pozemku. Pro bylo 24 zastupitelů, proti 4 a 14 se jich zdrželo. „Přijdeme o peníze z pronájmu a cirkusy si stejně najdou místo jinde, kde jim to nějaký soukromý subjekt dovolí,“ namítl Martin Domín (SMM), podle kterého se ankety zúčastnilo příliš málo lidí a zastupitele k ničemu nezavazovala. Podle zastupitele Jiřího Krause (PaZ) je v případě zvířat v cirkuse nutné upřednostnit etickou stránku před ekonomickou. „Není to o penězích, ale o morálce,“ souhlasil zastánce cirkusů bez zvířat, zastupitel a poslanec Jan Schiller (ANO).

V Poslanecké sněmovně jde do druhého čtení novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která má omezit drezúry. Podle Schillera se zákonodárci s největší pravděpodobností usnesou, že dosud chované volně žijící druhy zvířat budou vystupovat v cirkuse do svého dožití a nově narozená se už nebudou k drezúře využívat. „Cirkusy pak budou muset měnit program,“ prohlásil.

David Kozlok, který se dnes může pyšnit titulem nejrychlejší iluzionista v ČR ve společnosti Česká kniha rekordů.
Most má iluzionistu rekordmana. David Kozlok vytvořil rekord v počtu triků

Mostecká zastupitelka a poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM) neuspěla s podnětem, aby město o pozemcích pro cirkusy rozhodlo až po schválení zákona. „Podoba nové legislativy v tom může hrát důležitou roli a bude se od ní odvíjet postup dalších měst,“ upozornila.

Zastupitelstvo nechtělo čekat, protože jednání o zákonu se může protáhnout.