Přesně před třiceti lety se v centru Mostu poprvé otevřela nová budova městského divadla. Architektonicky výjimečný a odborníky velmi ceněný komplex s točnami a kapacitou 500 diváků nahradil oblíbené secesní divadlo z roku 1911, které zaniklo při bourání starého Mostu.

První hrou uvedenou 7. listopadu roku 1985 v novém divadle byla Čapkova Bílá nemoc. Premiéra byla určena pro pozvané hosty a stranické kádry. Běžná veřejnost mohla přijít až následující den. Divadlo se tehdy na dlouhou dobu stalo dominantou centra města, kde ho v květnu 2008 zastínil mnohem rychleji postavený a mnohem větší obchodní dům Central s obytnou částí Odeon.

Samotná výstavba divadla trvala šest let. I s přípravou, změnami a odklady trval celý proces téměř dvacet let. Divadlo vzniklo podle návrhu respektovaného ostravského architekta Ivo Klimeše, který v roce 1968 vyhrál soutěž. Stavět se mělo začít v roce 1972. Vše se ale odložilo kvůli nedostatku peněz a složitosti stavby, která měla být experimentální a novátorská. Základní kámen byl položen až 10. září 1979.

Vymyslet moderní centrum dramatického umění na volném prostranství na nejvyšším místě ve středu vznikajícího města byla velká a výjimečná výzva, která připomínala velkolepé rozvojové stavební projekty v Brazílii. Pro architekta Klimeše to byla srdcová záležitosti. I v současné době, kdy je mu 83 let, hovoří o mosteckém divadle jako o svém dítěti.

„Když se divadlo stavělo, vnímal jsem ho jako svůj dům. Znal jsem každý kout, byl jsem u každého řemeslníka," vzpomíná architekt, který patří k předním znalcům v oblasti projektů divadel. V Mostě zapojil do práce i výtvarné umělce. Také řemeslně a technicky bylo vše do detailu propracované. Záměr svým způsobem předběhl dobu. Umělci a provozní zaměstnanci, kteří několik let sídlili a hráli v provizoriu v kulturním středisku Máj, si museli na moderní zařízení nového divadla a jeho prostory delší dobu zvykat a ne zcela ho dokázali využívat.

Architekt Ivo Klimeš (uprostřed).

Architekt Ivo Klimeš (uprostřed).