„Je to strašné," svěřují se manželé Fryedlovi z Mostu.

Na nepořádek se musejí dennodenně dívat. U opuštěného staveniště bydlí. Posledního dělníka viděli před Vánocemi. Nepočítají den, kdy si stavbaři odvezli stroje.

Ulice Jakuba Arbese u 7. ZŠ je ve stavu nouze.

„Mě to vadí už dlouho. Musím obcházet dvě ulice, abych se dostala domů," říká Michaela Šubrová. S kočárkem si přes hromady materiálu netroufá. Zlobí se i rodiče: kolaps infrastruktury omezuje vyzvedávání dětí ze školy.

„Je to skoro havarijní situace," připouští náměstkyně primátora Hana Jeníčková. „Arbesovka je nešťastná od samého počátku."

PŘEKVAPIVÉ POTÍŽE SUVERÉNA Stavební firma Stavan EU patří v Mostě k nejúspěšnějším v získávání městských zakázek. V letech 2009 až 2011 jí radnice svěřila desítky investičních akcí v celkovém objemu 138 milionů korun. V Mostě modernizovala třeba školní hřiště, zateplila školky, postavila několik parkovišť, v Souši chodník k Matyldě a v centru část třídy Budovatelů. Radnice tvrdí, že zvítězila vždy souladu se zákonem. Nabídla nejnižší ceny.

Je to důvod, proč má nyní problémy s plněním závazků? Může být za tím i delší zima, která stavebnictví nepřeje, špatné plánování s nestíháním několika zakázek najednou nebo insolvence? Nic z toho radnice nevylučují.

Most se chce podobným kolapsům jako v ulici Arbese vyhnout. Pomoci má úprava pravidel pro výběr dodavatelů. Menší stavební zakázky by neměly dostávat firmy, které v předchozích městských zakázkách selhaly.

Město chtělo do půlky prosince loňského roku rozšířit komunikaci a postavit tři desítky parkovacích míst. Zakázku vyhrála s nejnižší cenovou nabídkou 2,7 milionu korun firma Stavan EU.

Stavbu nejprve zpomalily přeložky sítí, pak zima. Radnice ale tvrdí, že vše už mohlo být dávno hotovo. Firma prý navíc nereaguje na pokyny a výzvy města. Podobná situace je i v ulici J. Glazarové upravované stejnou firmou.

Radní proto schválili ukončení dvou smluv se společností Stavan EU. Ulici Arbesa dokončí společnost Herkul a ulici Glazarové společnost JMV tech. Radní jim zadali zakázky přímo, bez výběrového řízení. Podle primátora Vlastimila Vozky je ve veřejném zájmu, aby se obě stavby urychleně dokončily.

Stanovisko firmy Stavan EU se redakci nepodařilo získat. Oba jednatelé nezvedali telefon, nereagovali ani na otázky poslané e-mailem.

Firma má podobné potíže i v Litvínově. Tam jí radnice pohrozila pokutou 200 tisíc korun za rozkopanou ulici Ruská. Litvínovští se obávají, že firma práci nedodělá. Uvažují o zrušení smlouvy a najmutí nové firmy. Tu ale asi vyberou v soutěži. „Rozhodneme na nejbližším zasedání městské rady," nechce předbíhat místostarosta Karel Linhart.