Mostecké zastupitelstvo nestihne ve čtvrtek 18. prosince schválit návrh rozpočtu na rok 2015. Město od 1. ledna omezí výdaje. Bude rozpočtové provizorium. „Chceme ho nechat po nezbytně nutnou dobu,“ řekl primátor Jan Paparega (Severočeši Most). Zastupitelstvo by mělo o novém plánu hospodaření rozhodnout v druhé polovině ledna, či v první polovině února.

„Návrh, který tu byl na stole po ustavujícím zasedání zastupitelstva, nyní podrobně analyzujeme s vedoucími odborů"    Jan Paparega, primátor Mostu

Podle zákona musí město návrh rozpočtu zveřejnit nejméně 15 dnů před hlasováním. Koalice Severočeši Most-ANO-KSČM, která vládne od 3. prosince, se s návrhem, připraveným předchozí vládou, a finančními toky ještě podrobně neseznámila. Městem ročně proteče přes miliardu korun. Vláda se chce podívat blíže na to, jaké položky jsou v jednotlivých odborech.

Při provizoriu se neinvestuje, hradí se jen nejnutnější výdaje, aby město fungovalo. Měsíčním limitem je dvanáctina současného rozpočtu.

Jan Syrový, lídr Sdružení Mostečané Mostu, nejsilnější opoziční strany, uvedl, že sdružení návrh rozpočtu podpoří, pokud v něm nedojde k významným změnám v neprospěch občanů. Plán sdružení podle něj počítal s mírným přebytkem a vycházel z volebního programu. „Chtěli jsme pokračovat v námi započatém trendu intenzivních oprav města, například v opravách komunikací a výstavbě nových parkovacích míst, “ řekl Syrový.

Opozice nyní čeká, až jí městská rada návrh rozpočtu předloží. Pak k němu začne diskuze.

Rozpočtové provizorium chystá i Meziboří, kde je oceňovanou tradicí, a Chomutov.

O výjimkách nad rámec měsíčních limitů pravidel rozpočtového provizoria rozhoduje podle výše výdajů zastupitelstvo města, rada města, primátor, náměstci primátora a tajemnice magistrátu takto: tajemnice magistrátu do výše 100 tisíc Kč, náměstek primátora do výše 100 tisíc Kč, primátor města do výše 1 milionu Kč, rada města do výše 5 milionů Kč, zastupitelstvo města nad 5 milionů korun. Radní doporučili zastupitelům, aby schválili poskytnutí neinvestičních příspěvků příspěvkovým organizacím na jejich provoz v době od ledna do dubna příštího roku a neinvestiční dotace na stejné období pro Městské divadlo v Mostě, Sportovní halu Most, dále na provoz zubní pohotovosti, pro občanské sdružení Most k naději, pro Diakonii ČCE - Středisko sociální pomoci v Mostě, pro společnost K srdci klíč a pro společnost Hospic v Mostě.