Z chánovské volební strany Mostečané Mostu nezbylo skoro nic. Jen pár opuštěných jedinců bez vůdce. Tři nezaměstnaní a jeden živnostník.

Tak rychlý krach, pouhý týden před volbami, je unikát. Z kandidátky, která měla ještě v srpnu 45 lidí, zmizel i lídr Petr Bažo. Co se stalo? „Nechci se k ničemu vyjadřovat,“ řekl Bažo Mosteckému deníku. Redakce si s ním před dvěma týdny plánovala schůzku, aby představil volební program. Pokud existoval, je teď  k ničemu. 

Volič si může Mostečany Mostu  splést s vládnoucím Sdružením Mostečané Mostu. To vznik podobné značky již v srpnu odsoudilo jako podraz, který má zmást voliče a brát sdružení hlasy. Více zde.

Mostem kolují informace, že chánovský volební projekt byl jeden velký podvod spojený s uplácením, se spory romských klanů a s nátlakem znepřátelených politických elit. Údajné nekalosti potvrdily dva nejmenované zdroje. Chybí ale důkazy. 

Volební stranu prý rozprášila kontrola úřadu práce, či pouhý strach z úřadu, který měl prověřit polovinu kandidátů, kteří v kandidátce uvedli, že jsou živnostníci, zatímco ve skutečnosti mají jako nezaměstnaní pobírat dávky a o ty mohli přijít. Úřad oznámil, že sice obdržel jistý podnět, ale žádnou kontrolu kandidátů nedělal. „Nikdo k nám nepřišel doložit, že podniká,“ řekla ředitelka úřadu Pavla Zůzová.

Magistrát, který je registračním úřadem pro volby, potvrdil, že 41 Mostečanů Mostu rezignovalo. „Ti lidé podali prohlášení o vzdání se kandidatury,“ sdělila Klára Vydrová z magistrátu.

Kandidáti jakékoliv strany se mohou bez udání důvodu vzdát kandidatury do 8. října do 14 hodin. Hlasy, které jim pak voliči dají, budou neplatné. Proto je důležité sledovat úřední nástěnky u volebních místností, kde visí seznamy těch, kteří se vzdali kandidatury. Volební komisaři na to budou upozorňovat zejména starší voliče.