Letošní umístění lamp do lesoparku Šibeník byl jen začátek velkých změn, které chystá radnice v největším přírodním areálu uprostřed města. Magistrát v nejbližších dnech vyhlásí veřejnou zakázku na výstavbu lanového centra s vyhlídkovou věží.

Komplex nazvaný 3D bludiště může městskou kasu vyjít až na 25 milionů korun a bude jednou z největších stavebních investic příštího roku.

Plot ne, vstupné ano

„Nepočítáme s tím, že areál oplotíme. Přesto věnujeme bezpečnosti velkou pozornost, abychom nový městský majetek na odlehlejším místě co nejlépe ochránili,“ sdělil Deníku náměstek primátora Marek Hrvol.

Samospráva diskutuje o kamerovém systému nebo o hlídači a slibuje, že atrakci na vrcholu svažitého areálu ochrání před neoprávněným vniknutím a vandalstvím.

V mosteckém parku Šibeník vznikne 3D bludiště. Ilustrační foto
Experti z Moravy navrhují originální 3D bludiště k oživení Mostu

Jasné už nyní je, že za vstup se bude platit. Kolik, o tom ještě radní nerozhodli. Konečnou verzi ceníku zveřejní až po dohodě s provozovatelem, jímž má být městská společnost Sportovní hala Most, která se na Šibeníku stará o skatepark. Podle náměstka primátora bude vstupné pro veřejnost přijatelné. Zahrne i zvýhodněné balíčky, aby uspokojilo rodiny s dětmi a návštěvníky, kteří si budou chtít v komplexu užít všechny atrakce i s rozhlednou. Proto se počítá také se stavbou občerstvení s posezením.

3D bludiště pro park Šibeník v Mostě. Zdroj: UniPark / město Most

Co by mělo být také součástí 3D bludiště…  Zdroj:  UniPark/město Most

Areál napojený na elektrickou síť má fungovat většinu roku. Návštěvní dobu určí provozní řád, na kterém se bude teprve pracovat.

Novinka má ozvláštnit oddechovou lokalitu, nabídnout Mostečanům nové zážitky a přilákat turisty. Rozhledna vysoká 26 metrů bude kruhového půdorysu s vyhlídkou na centrum města a kopce Ressl, Širák a Hněvín. V polovině věže bude další vyhlídkový ochoz. Takzvané 3D bludiště zahrne lávky zavěšené na kůlech, na nichž budou přestupové domečky. Spletité překážky u korun stromů budou až ve třech patrech nad sebou.

Bludiště chce radnice zpřístupnit dětem od tří let. Jeho výhodou má být poloha uprostřed města, snadná dostupnost a rozlehlost.

3D bludiště pro park Šibeník v Mostě.
Uprostřed Mostu má stát 26 metrů vysoká rozhledna

Areál navrhla brněnská společnost UniPark, která podobné projekty tvoří i pro zahraniční klienty. Ten mostecký je jedinečný i svou velikostí. „Šibeník nás hned od prvopočátku zaujal svou rozlohou a výbornou polohou v centru města. Velice se nám líbí, že je v něm živo a že město hledá způsoby, jak jej ještě více zpřístupnit lidem,“ sdělil zástupce firmy Martin Voleský.

Nejbližší 3D bludiště v korunách stromů, ale menší a bez vyhlídkové věže, stojí v nedalekém Oseku.

Mezi borovicemi u radnice v Mostě bude kluziště. Zanikne 8 stromů ze 48
Most koupil malé kluziště. Lidem však poslouží i v létě