Během necelého měsíce se na Mostecku staly dvě tragické dopravní nehody, při nichž zemřeli dva chodci. Policie na silnicích odhaluje další přestupky. Město Most chce zvýšit bezpečnost provozu v několika lokalitách a čeká na studie.

Minulý týden srazila dodávka chodce na silnici u Komořan. Policie oslovila soudního znalce z oboru dopravy a začala hledat svědky. „Pomohly by nám záznamy z palubních kamer,“ sdělila policejní mluvčí Alena Bartošová.

Na druhé úmrtí upozorňuje pomníček u schodů do parku v mostecké ulici Josefa Suka, kde se v polovině června na přechodu pro chodce střetl starší muž s osobním autem. Těžce zraněný chodec zemřel v nemocnici druhý den po nehodě. Případ si převzali kriminalisté, kteří minulý týden zveřejnili výzvu pro svědky a požádali o případná videa z projíždějících aut.

„Je to neštěstí. Ani na přechodu si nikdo nemůže být jistý, co se stane,“ komentovala událost čtenářka Deníku Dana Abrahamová.

Místo dopravní nehody, přechod u schodů do parku Šibeník v Mostě.
U Šibeníku v Mostě zemřel chodec, policie hledá svědky dopravní nehody

V době, kdy policie o nehodě informovala, hlídky monitorovaly na Mostecku silniční provoz v rizikových místech, kde se po začátku letních prázdnin zintenzivnila doprava. Kvůli zvýšenému pohybu aut, chodců a cyklistů mostečtí policisté v kontrolách pokračovali i v úterý 9. července. Při několikadenní akci s názvem Prázdniny se zaměřili hlavně na dodržování rychlosti, požívání alkoholu a drog, používání bezpečnostních pásů a na technický stav vozidel.

Celkem jich zkontrolovali 131 a zjistili 61 přestupků. Například osm lidí cestovalo bez připoutání, pět šoférů bylo bez dokladů a pět aut nemělo vůbec vyjet, protože nevyhovovala předpisům. Navíc jeden řidič byl opilý a pokutu dostal i jeden chodec.

Na houstnoucí dopravu Most reaguje dalšími projekty, které mají provoz zklidnit, zvýšit jeho bezpečnost a zároveň zlepšit parkování.

Návrh jak upravit ulice

Radnice si nechá ještě letos udělat tři dopravní studie a vyhlásila na ně veřejné zakázky. Projektant má navrhnout úpravy v ulici Zd. Štěpánka – od křižovatky u 10. ZŠ k semaforům na třídě Budovatelů. Studie by měla vyřešit přesun parkovacího pruhu pro podélné stání na protější stranu a přizpůsobit tomu křižovatky s ulicemi Obránců míru, Zahradní, Hutnická a Budovatelů, aby se usnadnil přístup k ZŠ Zdeňka Matějčka. Počítá se i s parkovištěm na K+R nebo na kotouče. K návrhům se bude průběžné vyjadřovat radnice, policie i koordinátor udržitelné městské mobility. Město také požaduje, aby autor studii před odevzdáním představil k připomínkování dopravní komisi.

Plánek ukazuje, jaké změny v ulici Velebudická požaduje mostecká radnice.Zdroj: zadání zakázky ke studii/MmM

Ilustrační foto.
U Mostu srazila dodávka chodce, muži už nebylo pomoci

Podobné podmínky čekají projektanta při zpracování dopravní studie na změnu parkování před Střediskem volného času v ulici Albrechtická, kde se má zvážit využití zeleně, odstranění nefunkční kovové brány a zablokování prostoru před vchodem do budovy pro bezpečný pohyb dětí.

Třetí studie se týká dopravní úpravy ulice Velebudická, kde se má u benzinky kompletně přebudovat okružní křižovatka s ulicí M. J. Husa, která se loni jen provizorně vyznačila. Radnice chce také posunout přechod pro chodce u Lidlu, aby se zvýšila plynulost dopravy.

„Při přecházení chodců dochází v dopravní špičce ke kolabování křižovatky,“ uvádí se v zadání zakázky. Plán obsahuje i nový přechod k restauraci McDonald's.

Aut přibývá
V roce 2015 připadlo na tisíc Mostečanů 408 aut. V roce 2030 to má být podle odborných odhadů 482 aut, což je nárůst o 18 procent. V celkových číslech to znamená, že ve městě bude jezdit dalších 5000 vozidel. Jen v letech 2009 až 2016 došlo v Mostě ke zvýšení automobilizace o přibližně 11 procent.

Ilustrační foto
Policisté při dopravní akci na Mostecku kontrolovali řidiče