Radnice chystá novinky. Chce na téměř celý měsíc prodloužit dobu městských Vánočních trhů na 1. náměstí. Nemají trvat jen poslední týden před Štědrým dnem, ale skoro po celé adventní období, od neděle 27. listopadu do čtvrtka 22. prosince. Mosteckému deníku to řekla náměstkyně primátora Markéta Stará.

„Chceme, aby Vánoční trhy byly hezčí a přilákaly více lidí do centra města," konstatovala náměstkyně.

Ve stejném rozsahu bude pouliční výzdoba. Letos městu vyprší pronájem světelných dekorací, pak rozhodne, co příští rok. Hlavní vánoční strom se rozsvítí 27. listopadu.

Přestože se plán ještě dopracovává, s největší pravděpodobností ho město ještě letos poprvé uskuteční.

Stánky mají být otevřeny spíše v odpoledních a večerních hodinách, aby je mohli využít i lidé, kteří se vracejí z práce, ze škol či nákupů, nebo kteří se chtějí večer projít centrem. Trh by se otevíral kolem poledne a zavíral ve 20 hodin. Kulturní program, který byl dosud nasazován po celý týden, by nyní radnice směřovala na víkendy. Každou sobotu a neděli by mělo být na trhu nějaké lákadlo. Počítá se třeba s vystoupením základních uměleckých škol, se Střediskem volného času, s tanečními a pěveckými soubory a s divadlem pro děti. V plánu je i částečná obměna výzdoby. Bude deset nových stánků a z renesanční kašny se stane velký adventní věnec se čtyřmi svíčkami, které se budou postupně rozsvěcovat. Slavnostní rozsvěcení hlavního vánočního stromu bude 27. listopadu. Menší strom u sportovní haly letos nebude. Radnice chce advent soustředit na jedno místo.

Součástí adventního programu a trhů na 1. náměstí budou 10. prosince již 4. letošní Farmářské slavnosti. U radnice se objeví i Ježíškova poštovní schránka, kam děti vhazují přáníčka, jaké vánoční dárky chtějí.