Na tiskové konferenci minulý pátek vedení města tuto novinku nezmínilo. Mostecký deník ji zjistil náhodou, když redakce studovala kompletní, padesátistránkový zápis ze schůze městské rady zveřejněný v úterý na radničním webu.

Bod „Přestěhování Úřadu práce Most do jiné lokality ve městě" je v závěru zápisu. Podle něj návrh na projednání přestěhování úřadu z centra do okrajové části města zdůvodnil radní Jiří Zelenka (Severočeši Most). Sedm radních pak jednohlasně schválilo usnesení, ve kterém uložili primátorovi Janu Paparegovi (Severočeši Most) zahájit v lednu jednání s ředitelkou úřadu práce „o eventuálním vytipování lokality vhodné pro přestěhování současného pracoviště Úřadu práce Most".

Dav se 5. ledna snažil dostat do oddělení dávek mosteckého úřadu práce takovým způsobem, že to vyvolalo pozdvižení i mezi politiky. Podle radního Jiřího Zelenky to byl bod zlomu, po kterém se začalo hledat řešení problémů ve středu Mostu. Otázek je nyní celá řada. Například, kam přestěhovat úřad práce, kdo to zaplatí a kolik, co bude s opuštěnou budovou, budou to lidé a stát vůbec chtít a co obyvatelé okraje města, nebudou se bouřit? 

„S primátorem se sejdeme v pondělí," sdělila Mosteckému deníku Pavla Zůzová, ředitelka mosteckého pracoviště úřadu práce. O záměru města nevěděla. Komentovat ho zatím nechce. Počká si na oficiální zdůvodnění a návrhy primátora.

Jednání o přestěhování inicioval radní Zelenka. Ve středu to Mosteckému deníku potvrdil. „Nechci, aby se z centra Mostu stal druhý Chánov," uvedl.

Podle radního bylo umístění úřadu v centru Mostu už od počátku nešťastné. Zastaralá budova nemá od 90. let vhodné technické zázemí, například parkoviště, a není stavěna na návaly tisíců žadatelů o sociální dávky a současně na skupiny uchazečů o práci. Zelenka upozornil na pouliční nepořádek, kálení u úřadu a na kriminalitu v centru, kde státní policie loni nasadila pěší hlídku kvůli častějším krádežím.

Problémy vyvrcholily před dvěma týdny, kdy se u úřadu málem ušlapal dav žadatelů o dávky, přestože tam hlídkovali strážníci. V ten den si přišlo řešit dávky přes tisíc lidí. Mnozí navíc s dětmi a dalším doprovodem. Město poté na chodník umístilo kovové zábrany jako na stadionu a posílilo dozor. Bezpečnostní opatření přijal i úřad práce.

Zelenka odmítá spekulaci, že hájí jen své zájmy. Vlastní totiž komerční budovu pár metrů od oddělení sociálních dávek. V budově je i banka. Radní řekl, že nejedná na popud svých nájemců, ale sám od sebe, a že mu vadí nedůstojné prostředí ve středu města a zlodějny. „Je nepřípustné, aby tu party dětí okrádaly děti," řekl. Je přesvědčen, že vytěsnění dávkové administrativy z centra městu pomůže. Podle něj existují na okraji Mostu vhodnější lokality pro úřad práce. Vyjmenovat je zatím nechce. „To je otázka jednání," řekl. Nevylučuje případnou směnu nemovitostí, či symbolický pronájem městské budovy. Naznačil, že radnice bude ke státu vstřícná a je odhodlána jednat přímo i s ministryní práce a sociálních věcí.