Představte si, že jdete z paneláku vynést smetí do nádob, které nejsou z dálky vidět, protože se „tulí“ uvnitř nenápadné zatravněné mohyly. Toto ekologické stanoviště s minimálními nároky na údržbu je zatím jen na papíře. Navrhla ho Magdalena Spanilá z krkonošské Jilemnice, která vyhrála soutěž na řešení úložišť odpadových kontejnerů v Mostě.

„Opravdu jsem to nečekala. Moc si toho vážím,“ řekla oceněná studentka Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Originální stanoviště pro ukládání odpadků vymyslelo pro Most celkem devatenáct studentů z katedry designu. Radnice a její technické služby ocenily autory šesti návrhů vybraných porotou, která posuzovala technické řešení, náklady i kreativitu. Město chce jeden z nápadů vybrat a realizovat ho jako zkušební projekt v místě, které vytipuje jako nejvhodnější. Pokud se novinka osvědčí, mělo by se pokračovat ve výstavbě dalších moderních stanovišť.

Podle zastupitele a předsedy představenstva Technických služeb města Mostu Sáši Štembery je třeba talentovaným mladým lidem umožnit podílet se na vylepšování sídlišť, kde se kvůli migraci, sociálním problémům a vykořeněnosti vytrácí pocit domova. „Je naším úkolem na tyto negativní trendy reagovat a pokusit se je zvrátit společně s mladou generací, která po nás řízení města jednou převezme. K řadě úkolů patří i řešení míst, na která se ukládá odpad a která zatím město nešlechtí,“ uvedl Štembera.

Změnu k lepšímu má přinést spolupráce s ústeckou katedrou designu, jejíž vedoucí Jan Fišer označil soutěž za zajímavou. „I pro nás jsou výsledky překvapivé. Oceňuji, že město Most práce studentů přijalo,“ řekl Fišer.

Studenti si předem lokality prošli, takže se při práci v ateliéru drželi reálného prostoru. „Jsou skutečně velmi kreativní,“ sdělil náměstek primátora Marek Hrvol.

Například Dominika Ungrová navrhla umístit popelnice do betonové ohrádky s vyfrézovaným názvem lokality, který by obrostl mech. Na živé mechové graffiti připojila recept: „Očištěný mech rozmixovat s bílým jogurtem, vodou a cukrem. Směs se pak nanáší pomocí štětce. Pro začínající růst je vhodné graffiti zalít vodou.“

Jana Brandtlová navrhla dávat popelnice do kruhu a Jaroslav Červený doporučil oplotit je perforovaným plechem pro prorůstání rostlin. Pavel Kopřiva navrhl pro kontejnery skleněný křížový sektor zespodu osvětleným LED pásy napájenými solárním panelem. „Celý prostor je nezávislý na zdroji elektřiny a dá se tedy použít všude, kde je potřeba,“ uvedl.

Lucie Pavlínová navrhla pro popelnice děrovanou ocelovou skříň s poličkami, botníkem a otvorem s nesnímatelnými ramínky, do kterých by se dávalo obnošené oblečení, boty a jídlo pro lidi, kteří tyto věci vyhledávají.